12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: JANA PLODKOVÁ A JITKA RUDOLFOVÁ

Co na Vánoce doporučuje držitelka Českého lva a oceňovaná režisérka?

Do třetice rovnou se dvěma kolednicemi. Svoje osobní doporučení pro 12 tipů vánočních představí držitelka Českého lva za film Protektor, herečka Jana Plodková, scénáristka a režisérka Jitka Rudolfová., která debutovala v roce 2009 oceňovanými Zoufalci. Obě se poprvé sešly při natáčení snímku Rozkoš a spolupracovali také na seriálu Single Lady. A zcela příhodně si na České televizi můžete dneska večer pustit televizní premiéru jejich posledního společného snímku Hodinářův učeň, který patří mezi nejpozoruhodnější tuzemské pohádky posledních let. Od zítřka bude k vidění také online na iVysílání ČT, najdete ho ale i na Aerovodu, iTunes, Google Play nebo DaFilms.

„Jsem sama doma, je mi asi deset. Je večer. Ležím v posteli a dívám se na film. O upírech. Nemůžu dýchat a pořád sleduju dveře do chodby. Každé zašramocení, každé jemné prasknutí je upír. Je to tady. Umřu!“ vzpomíná na svoje první setkání s hororem Jana Plodková. Se svátečním obdobím si spojuje hlavně pohádky od Juraje Herze, výrazně ale doporučuje sledovat je s dětmi od dvanácti let výš. Okolo Vánoc taky ráda zkouší knihy Stephena Kinga („ty fakt až od osmnácti“), i když To ani nedočetla. Natolik jí přišlo děsivé.

„Já moc oblíbených vánočních věcí, které by byly vyloženě temné, nemám. Jediné, co jsem si s temnotou a zároveň Vánocemi spojila, nebo lépe řečeno mě to už od dětství tu temnou stránku Vánoc vždy evokovalo, byla Kytice Karla Jaromíra Erbena. A to nejen díky baladě Štědrý den,“ říká Jitka Rudolfová.

Stěžejní sbírku balad inspirovanou českými lidovými pověstmi si Rudolfová pochvaluje právě pro její děsivou a zároveň fascinující atmosféru. Navzdory určité zprofanovanosti, způsobené zařazením sbírky mezi povinnou školní četbu, neztratila nic ze své děsivosti ani temné aury. Což si Rudolfová vyzkoušela i na vlastních dětech.

„Pokud mám doporučit něco temného k Vánocům, pak určitě Juraje Herze,“ pokračuje Plodková. Jejím nejžhavějším tipem je ponurá pohádka Deváté srdce, která sleduje potulného studenta usilujícího o vyléčení princezny z podivné nemoci. Netuší, že princezna je v moci temného čaroděje, co si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. „Juraje Kukuru v závěru prostě vidět nechcete,“ dodává. Hrůzostrašnou pohádku si můžete pustit online na DaFilms nebo Voyo. Plodková zároveň doporučuje Herzovu strašidelnou klasiku Panna a netvor, která se natáčela souběžně s Devátým srdcem a využívala stejných kulis i kostýmů. Tísnivou romanci o princi zakletém do děsivé zvířecí podoby je ke zhlédnutí na Voyo.

„Moje tipy se zase budou točit právě kolem Kytice. Určitě bych doporučila divadelní adaptaci Kytice v Národním divadle, kterou nastudovalo tvůrčí duo SKUTR – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Bohužel ale představení, která byla na vánoční svátky naplánována, byla ze známých důvodů zrušena,“ konstatuje Rudolfová.

Jako jistotu ale uvádí hned dvě knihy. Tou první je nové vydání Kytice s ilustracemi výtvarnice Míly Fürstové, které vyšlo u příležitosti výročí 150 let od Erbenova narození. Druhá, ne tak úplně nová, ale o to víc zajímavá, je Komiksová Kytice. Hororová publikace je složená z 11 komiksových příběhů od 12 českých umělců. „Každou baladu ilustroval odlišný ilustrátor. Díky tomu může být každý příběh zasazen v jiné době a zpracován v jiném žánru a má svoji jedinečnou, samozřejmě temnou atmosféru,“ popisuje Rudolfová.

Jana Plodková v současnosti pracuje hlavně na tom, aby vůbec pracovala. „Divadlo na Zábradlí bude mít zřejmě v šuplíku dvě až tři premiéry a bude čekat, až PES zaštěká,“ uvádí. Hned z kraje ledna se ale pouští do nového filmového projektu režisérky Ireny Pavláskové, který bude pojednávat o Vánocích. „Další věci jsou v jednání, protože jak víme, nevíme dne ani hodiny,“ uzavírá herečka.

Jitka Rudolfová momentálně spolu se scénáristkou Martinou Slukovou a dramaturgyní Irenou Hejdovou pracuje na dokončení scénáře filmu Šťastní a veselí, který se shodou okolností také zabývá tématem Vánoc. „Nepůjde ale o žádnou rodinnou idylu, naopak, spíše o černou tragikomedii o životních vztazích, které vybuchují nejvíce právě na Vánoce,“ tvrdí režisérka.


ČTĚTE TAKÉ

12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 01 PAVEL SOUKUP
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 02 PETR JANEČEK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 04 ANDY FEHU
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 05 BRIT JENSEN
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 06 ŠTĚPÁN KOZUB & EMIL KŘIŽKA
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 07 MAREK NAJBRT
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 08 TEREZA HOFOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 09 PLANET DARK
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 10 ESTER GEISLEROVÁ, JOSEFÍNA BAKOŠOVÁ A JOHANA OŽVOLD
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 11 MARTINA BABIŠOVÁ
12 TIPŮ VÁNOČNÍCH: 12 PETRA BUČKOVÁ
VÁNOČNÍ TEROR | OSM TIPŮ PRO MRAZIVOU SVÁTEČNÍ ATMOSFÉRU