Kinům dominují české filmy, svou úspěšnou štaci pokračuje i Shoky & Morthy

TOP 20 českých a slovenských kin 33. týden 2021 – COVID

Česká kina s postupujícími prázdninami konečně zažívají kýžený návrat diváků. Přelom července a srpna byl doslova rekordní. Celkový počet návštěvníků dotahoval hranici 200 tisíc a dosáhl na čísla, na která jsme byli zvyklí před koronakrizí. Uplynulý tropický víkend sice pro kinosály znamenal citelné ochlazení, pořád se bavíme o bezmála 150 tisícové návštěvnosti.

První příčky víkendové tabulky nejnavštěvovanějších titulů obsadily hned dva české film. Návštěvnosti kraluje domácí šampion Prvok, Šampón, Tečka a Karel se 37 290 diváky a třetí místo pak s 25 884 návštěvníky obsadil celovečerní debut mladého režiséra Jana Haluzy, Deníček moderního fotra. Mezi ně se vmísila akorát divoká akční jízda Free Guy od režiséra Stranger Things. Příběh bankovního úředníka, co procitne ve videohře a rozhodne se stát hrdinou, do kin přilákal 23 270 diváků. O jeho vítězství nad svižnou rodičovskou komedií tak nakonec rozhodovala vyšší cena vstupenek.

Nezávislá česká hitovka z minulého týdne, Shoky & Morthy: Poslední velká akce, pokračuje svoji úspěšnou štaci a navzdory nebývale silné tuzemské konkurenci se drží mezi desítkou divácky nejzajímavějších titulů. Do středu tabulky se dostala se 4 003 návštěvníky a celkem už ji stihlo vidět 20 451 diváků. Oproti komiksovým trhákům od DC a Marvelu, které v uplynulém týdnu zaznamenaly poměrně rychlý sešup v návštěvnosti, se tahle drzá dvojka youtuberů a jejich legenda o krvavé nevěstě směle drží dál. Pro českou žánrovou produkci je to více než pozitivní zpráva.

Deváté místo patří hrané disneyovce Expedice: Džungle, která na nadpřirozenou výpravu do Amazonie vzala 4 255 výletníků (celkem 51 137) a Shokyho s Morthym předběhla o pouhých 200 hlav. Čtrnáctou pozici si zvládl uzmout M. Night Shyamalana s mysteriózním nervákem Čas. Bohužel jeho filmová novinka českými kiny prosvištěla stejně rychle, jako titulní protivník životy hlavních hrdinů, a po čtyřech promítacích týdnech nalákala pouze 956 diváků (celkem 16 641). Na devatenácté příčce se pak drží hororová stálice V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz s 574 návštěvníky (celkem 73 778).

Slovenský žebříček ovládla premiéra česko-slovenské konverzační komedie Známi neznámi. Adaptace italské dramedie Naprostí cizinci do tamních kin vytáhla 12 053 diváků a jen o necelých 200 platících předběhla ztřeštěnou akci Free Guy, která tak skončila druhá při 11 872 divácích. Komiksovce The Suicide Squad: Samovražedná misia pak na bronzové třetí místo stačilo 4 882 diváků. Z žánrových titulů se v tabulce udrželi už jenom tři další zástupci. Pro pátou příčku si doplula Expedícia: Džungľa s 2 573 účastníky (celkem 27 475), devátá zůstala Shyamalanova novinka o rapidním stárnutí Čas, kterou přišlo podpořit 1 284 diváků (celkem 20 134), a na šestnáctou příčku poskočilo ESCAPE ROOM: NIET ÚNIKU s 344 hráči (celkem 13 647).

Celkem se na filmy české TOP 20 za minulý víkend přišlo podívat 146 939 diváků a slovenská kina nalákala všeho všudy 51 084 návštěvníků.