#truehoror a Mikuláš. Proč se máme bát?


Proč v Čechách na Mikuláše strašíme děti? Spoluautorka truehororové novinky Anatomie strachu Brit Jensen se rozhodla tohle téma prozkoumat ve svém starším audio dokumentu PEKLÍČKO. V Dánsku totiž Mikuláš ani čerti nechodí. Tuhle českou tradici zpracovala způsobem, ze kterého vám zaručeně zamrazí.

Proč v Čechách strašíme děti?

Začalo to obyčejnou fascinací cizinky, která tuhle tradici viděl poprvé v životě. K čemu je každoroční strašení dobré? A jak se rodiče můžou smát strachu svých vlastních potomků?

Režisérka téma zkoumá z pohledu dospělých, ale i dětí – sama má chlapce a holčičku, pro které byla Mikulášská tradice úplně novým zážitkem.

Podobně jako Anatomie strachu se i Peklíčko snaží dostat co nejblíže skutečným strachům a zdokumentovat je. Brit Jensen oba pořady označuje jako true horor.

„Ten pojem pro mě znamená dokumentární horor. Peklíčko rozhodně začíná jako silný true horor, když se můj syn setká s čerty v jedné vesnici na Vysočině,“ popisuje.

K čemu je vlastně strach?

Dokumentaristka se ale postupně od tradice oprostí a začne zkoumat širší téma strachu. K čemu vlastně je? Má smysl se bát? Je lepší se strachu postavit, nebo se před ním radši schovat?

Přes českou tradici se tak dostane k naprosto niternému tématu: Proč se sama pořád tak bojí? A je život opravdu hlavně o překonávání vlastních strachů?

„Dokument jsem natočila, protože jsem svoje děti chtěla naučit zacházet s vlastními strachy. Ale to dost dobře nejde, když sama neumím zvládnout ty svoje. Proto se true horor pak změní tak trochu v detektivku, kde pátrám po vlastních úzkostech, abych našla odpověď, jak na ně,“ dodává režisérka.

Zvuk, při kterém vám naskočí husí kůže

Audio dokument Peklíčko není jenom o povídání. Zvukového designu se ujal Martin Ožvold, který později pomohl vytvořit i Anatomii strachu. Dočkáte se tak mrazení nahánějící atmosféry a zvuků, které člověka do tématu ponoří mnohem hlouběji, než jakékoliv vyprávění.

Sama Brit Jensen říká, že i pro ni to začalo zvukem. Cinkáním zvonců, chrastění řetězů a halekáním čertů. Mikulášské tradici se patrně už jen smějete. Díky audio dokumentu Peklíčko můžete znovu zažít ten strach, který jste kdysi určitě taky cítili.

Peklíčko, oceněné jako nejlepší audio dokument na festivalu v Ji.Hlavě v roce 2019, si můžete poslechnout níže. Kompletní audio seriál Anatomie strachu najdete jako novinku na Audiotéce.