True crime podcast o daňových únicích nabízí pohled na českou justici

Jak se povedl nový audio seriál od Brit Jensen, spoluautorky true horor podcastu Anatomie strachu?

Popularita true crime podcastů neustále roste a trend je možné pozorovat i v tuzemské auditivní krajině, nabízející zpracování promlčených či otevřených, mediálně zmapovaných i „zapomenutých“ případů. O tom svědčí i nedávný úspěch audioserialu Pohřešovaná, Matematika zločinu nebo například true horor série Anatomie strachu. Podcast Deníku Referendum Akce Olej se vydává na cestu k rekonstrukci kontroverzního českého daňového podvodu, který odhaluje znepokojivou realitu očím veřejnosti jindy skrytou.

Akce Olej totiž odmítá pozici statického dialogického rozhovoru natočeného ve studiu a naplno využívá stereofonních autentických zvukových exteriérů i reálných prostředí. V kombinaci s minimalistickým sound designem vzniká atmosféra tajemství, čekající na odhalení. K tomu je povolána dvojice autorek, investigativní novinářka Zuzana Vlasatá a dokumentaristka Brit Jensen, které se vydávají po stopách policejní akce „Olej“ spojené s kauzou daňových úniků. Podnikatel Miroslav Trávníčkem i jeho kolega byli odsouzeni k šesti a pěti letům vězení za spáchání trestného činu, byť dcera Michaela Valentová poukázala na nesrovnalosti případu i procesu. Síť událostí se však rozplétá a naznačuje, že se Trávníček stal obětí většího zločinu spojeného s justicí i vrcholovou politikou.

Daňové podvody vyvolávají dojem neatraktivnosti pro podcastové zpracování a i když se jedná o zločin naplňující požadavky žánru, téma se nezdá senzacechtivé – daně jsou složité a jejich úniky ještě více. Jensen i Vlasatá v Akci Olej ale dělají vše proto, aby takováto přesvědčení vyvrátily. Srozumitelné vysvětlení daňového systému poukazuje, jak velkou péči autorky věnují přiblížení objektivních okolností zločinu, opírající se o výpovědi odborníků. Vyprávěním v přítomném čase s autentickými zvukovými nahrávkami minimalizují posluchačský distanc a dosahují angažovanosti, v níž konfrontace svědků při poslechu počítá s aktivním vyhodnocováním vodítek. Nezbývá taky nic jiného, když osoby spojené s případem odmítají poskytnout výpověď. Nezarazilo by to každého s domněnkou, že něco skrývají? Nebo se bojí pravdy?

Na žádnou z otázek jsem bohužel odpověď nezískal a tato absence je znatelná. Nelze se ubránit dojmu, že v kontrastu s výroky bývalých i současných zaměstnanců finančního úřadu, Trávníčka i dalších respondentů, protistrana ztratila pouze oficiálními vyjádřeními zastoupení a vyzdvihla pozici příbuzných. Odpoutání se od soucitu naznačuje touhu autorek si udržet odstup a místo jednostranné profilace poskytují co nejvíce informací o realizaci zločinu. Zde se jedná o komplexní problém systému, v němž rodina, která ze dne na den přišla téměř o vše, musí žít. Lidský rozměr a intimní vzpomínání Trávníčka, zpověď jeho manželky či dcery bojující za pravdu ve zvukovém detailu rekonstruují hledisko rodiny a zároveň jim propůjčuje hlas pro vyjádření svého příběhu, opřeného o materiály, jež nenašly zastoupení u soudu.

Právě pečlivá rešerše záznamů a soudních dokumentů vytváří z Akce Olej informačně bohatý podcast. Pro usnadnění sdělení informací autorky vystupují v rolích vypravěček/protagonistek a byť pro prezentaci reálného případu využívají fikční narativní strategie, jako je předznamenávání událostí či cliffhangery pro upoutání pozornosti, postup subjektivně reflektuje vyšetřování nebo zdůrazňuje v budoucnu relevantní informace. Proměnlivé tempo střídajících se výkladů, hledisek a sekvencí pátrání následně dynamizuje a zpřítomňuje vyprávění. Slyšet hlas Marie Randusové po předešlých zmínkách vybudovalo napětí, které emocemi, dikcí i barvou jejího hlasu katarzním účinkem potvrzuje (či vyvrací?) domněnky posluchače. Právě v tom tkví autentičnost telefonických záznamů schopných zachytit vzrůstající úzkost Trávníčka během podezření přibližujícího se problému, ale i obraz skutečných událostí.

Akce Olej klame svým prvním dojmem. Nejdříve se zdá jako „nevinný“ true crime podcast o „nezajímavém“ daňovém podvodu. Pokud tři díly zachycovaly Trávníčkovu kauzu, závěrečná čtvrtá část poukazuje na zločin přesahující rámec díla, odehrávající se v každodenní realitě. Aktivní zapojení posluchače do vyšetřování, sbírání stop a nečekaná odhalení vyprávění dynamizují a po příslibu rozřešení směřují k ambivalentnímu závěru. Další otázky jsou ale jedním z vrcholových momentů díla – syntéza dokumentaristiky a investigace dala vzniknout společensky relevantnímu dílu o možných chybách v justici. Jensen i Vlasatá zvyšují povědomí o dění v českém prostředí a burcují do pozoru. A to je něco, co true crime zasazením do přítomnosti ozvláštňuje a doplňuje o význačnou hodnotovou rovinu, která by neměla uniknout pozornosti.


Kompletní podcastový seriál je dostupný přímo na stránkách Deníku Referendum nebo všude tam, kde odebíráte svoje oblíbené podcasty.