Audio thriller NEKLID láká na prostorový zvuk

Jak se povedl podcastový thriller o vztahu, který zašel až příliš daleko? Dostál slibovanému posluchačskému neklidu?

Metodou tzv. binaurálního zvuku je natočen nejnovější fikční podcast stanice Radio Wave, který láká na rafinovanou zápletku, poutavou atmosféru a prvky psychologického thrilleru. Splňuje však, co slibuje?

O ději pětidílného podcastového seriálu Neklid autorky Kláry Vlasákové lze prozradit jen málo bez nevyžádaných spoilerů. I tak je dle dostupných informací na webu Českého rozhlasu zřejmé, že jde o dílo cílící na milovníky psychologických dramat s překvapivým rozuzlením. Petra a Šimon tvoří pár několik měsíců. Vše se zdá idylické až do doby, než jim do života vstoupí neidentifikovatelné zvuky, přemisťující se nábytek a postupně čím dál tíživější atmosféra ve společném bydlení. Jde pouze o výplod mysli, nebo se kolem nich děje něco opravdu děsivého?

Na všechny otázky posluchač posléze dostává odpovědi. Vyprávění má charakter postupně se na sebe nabalujících vrstev, kdy s každou následující epizodou získáváme další informace a s novou perspektivou nahlížíme na již známé výjevy ze života ústřední dvojice. Vše je tedy nakonec jinak, než se zprvu jeví.

Zásadní součástí narativu i celkového budování prostoru, napětí a atmosféry díla je sound design Ondřeje Gáška. Variováním několika hudebních motivů a tematizací zvukových znaků (například ostrého zvuku rozsvěcení zářivek na policejní vyšetřovně) dochází nejen k charakterizaci prostředí děje, ale především k ilustraci narůstající tíživosti a nervozity. Neurčitý pocit ohrožení, neidentifikovatelné a všudypřítomné „zlo“ tak prostřednictvím zvukové úpravy provází hrdiny od začátku až do konce. Využití binaurálního, jinak zvaného prostorového či 3D zvuku, umožňuje posluchači se sluchátky vnímat audio ještě intenzivněji.

Z výše uvedeného vyplývá, že seriál vzbuzuje poměrně velká očekávání a slibuje zajímavý posluchačský zážitek. Osobně se ale nemohu ubránit pocitu, že ve výsledku místo dobrého thrilleru vznikla jen hra na něj. Velmi poučená a s vymazlenými komponenty, ale stále jen hra. Ovlivněno je to zřejmě i zacílením díla na teenagery nebo minimálně poměrně mladé posluchače. Ti sice bývají zoceleni množstvím více či méně brakových hororů a jiných temných příběhů, v oblasti fikční audio tvorby však nemusí být jejich zkušenost velká. Jednotlivé díly Neklidu tak rozehrávají příběh na úsporné (= lehce vstřebatelné) ploše deseti až sedmnácti minut. Díky tomu se dějové peripetie vrší rychlým tempem za sebou, hra s posluchačem nemá sofistikovaný ráz, naopak vyznívá spíše na oko. Snaha o dynamické vyprávění neumožňuje příběhu rozvinout hlubší psychologii postav, jejich dialogů i emočních prožitků. Blíže ústřední dvojici se tak dostáváme pouze prostřednictvím vnitřních monologů, které však oproti jednajícím pasážím vyznívají neautenticky a klišovitě, jakoby se v nich i herečtí představitelé sami ztráceli.

Především posluchači s rozsáhlejší percepční zkušeností v rámci žánru thrilleru, hororu nebo detektivky budou zřejmě postrádat důmyslnější práci tvůrců se stěžejní žánrovou emocí, kterou je napětí. Jeho budování a gradaci totiž nejvíce napomáhají náznaky, nedoslovnost, hra s časem a pozvolné odkrývání ústředního tajemství. To, co tvůrci Neklidu v jednom momentu naznačí, je relativně vzápětí dořečeno. To, co posluchač začne tušit, se záhy potvrdí. Není prostor pro delší nejistotu a další hádání.

Seriál lze k poslechu doporučit především z hlediska zvukového zážitku. Sound design vypráví vlastní (a napínavější) příběh a tvoří opravdový „neklid“. Prostorový zvuk vyžadující poslech na sluchátka sice nerozvíjí perspektivu vyprávění do šíře i hloubky (v tomto ohledu stojí za poslech například audio adaptace hororu Kruh od britské BBC), ale zato zdařile podporuje intimitu individuálního poslechu a prožitku. Jednotná zvuková symbolika také propojuje jednotlivé scény a díly seriálu tak, aby vyprávění bylo konzistentní.

Podcast Neklid většině posluchačů zřejmě nepřinese intenzivní mrazení, pocity napětí a překvapení z rozuzlení příběhu, jeho devizou je především kvalitní zvukové provedení a obstojné herecké výkony, obojí odpovídající mladší posluchačské kategorii.


Kompletní podcastový seriál je dostupný přímo na stránkách Radia Wave nebo všude tam, kde odebíráte svoje oblíbené podcasty.