HRANA ZLOMU: Štěpán Kozub se ohání sekerou ve videoklipu titulní písně mrazivého thrilleru

Poslechněte si filmový song Jakuba Rataje a Barbary Kanyzové, který v sobě spojuje noiseovou produkci s klasickou lidovkou

Jen dva dny nás dělí od premiéry znepokojivého thrilleru HRANA ZLOMU. Celovečerní debut autora démonického kraťasu Ruchoth Raoth představí mrazivou filmovou mozaiku, která si systematicky pohrává s představivostí a nedá svým divákům ani vydechnout. Právě intenzivní zážitek z projekce byl pro režiséra a scénáristu Emila Křižku obzvlášť důležitý a proto kladl velký důraz nejen na nelineární vyprávěcí strukturu a osobité vizuální pojetí, ale hlavně na silnou zvukovou a hudební složku. Malou ukázku z pochmurného a často až kakofonického soundtracku si můžete pustit už teď s videoklipem k oficiální filmové písni KDYBYCH.

Autorem hudby je oceňovaný experimentální hudebník Jakub Rataj. Při skládání vycházel ze zvuků záložního zdroje, který provází celý film, a přirovnává svou hudbu k tepajícímu generátoru prostupujícím vnitřním i vnějším světem postav. „Lhostejné a (v kontextu dané situace) temné vrnění záložního zdroje mi poskytlo referenční pulzaci a frekvenci tónu. Tuto pulzaci a frekvenci jsem následně promačkával do z části látkového a z části digitálního nástroje a tím vytvořil základní hudební materiál k (a na) Hraně zlomu,“ dodává skladatel. Podobně nesmlouvavý jako hudba je i samotný sound design zvukových mistrů Lukáše Moudrého a Martina Ožvolda, který z Hrany zlomu dělá až nebvývale fyzický zážitek.

Filmový song Kdybych, který se nachází někde na hraně klasické lidové písně a energické noiseové produkce, složil Rataj společně s ostravskou zpěvačkou a textařkou Barbarou Kanyzovou. Ta je zároveň autorkou textu a píseň nazpívala dohromady s hercem Štěpánem Kozubem. Na kytaru hraje Jan Psohlavec. Videoklip natočili sami tvůrci snímku, režisér Křižka a kameraman Ryszard Perzynski. Kompletní soundtrack k filmu vyjde v pátek 5. listopadu.

Hrana zlomu je příběhem dvou dysfunkčních rodin, které propojí náhlé dramatické okolnosti a dostanou je na pomyslnou „hranu zlomu“. Temné drama o lidském selhání, obětech a mučitelích, ale stejně tak dobře o určité formě naděje vstoupí do české distribuce 4. listopadu prostřednictvím Planet Dark.