Režisér démonického Ruchoth Raoth točí celovečerní horor HRANA ZLOMU


Autor krátkometrážního hororu Ruchoth Raoth právě natáčí svůj celovečerní debut HRANA ZLOMU. Temnou příběhovou mozaiku na pomezí hororu a thrilleru, kde nic není takové, jak se na první pohled zdá.

Petr Panzenberger

Nový projekt debutujícího režiséra Emila Křižky má být navýsost autorský a žánrově vyhrazený. Křižku navíc obklopuje silný tvůrčí tým. Vedle zkušených producentů Vratislava Šlajera (Pouta, Mamon) a Jakuba Košťála (Lesapán) je to střihač Andy Fehu (Nenasytná Tiffany) a kameraman polského původu Ryszard Perzynski (Ruchoth Raoth). V jedné z hlavních rolí se objeví talentovaný Štěpán Kozub, který ve svých čtyřiadvaceti letech stihl získat nominaci na Cenu Thálie a v roce 2015 dostal Cenu divadelní kritiky v kategorii Talent roku. S Křižkou spolupracoval už na Ruchoth Raothu, za který si odnesl cenu pro nejlepšího herce z festivalu hororových filmů v Las Vegas. Kvůli roli v Hraně zlomu změnil svůj vzhled a zhubl několik kilogramů. Po jeho boku uvidíme ve filmu a televizi neokoukané tváře jako jsou Alena Sasínová-Polarczyk, Pavla Gajdošíková (nominace na cenu Thálie za roli Maryši) nebo Petr Panzenberger.

Štěpán Kozub spolu s režisérem Emilem Křižkou

Hrana zlomu, která se momentálně natáčí v Ostravě a Rožnově pod Radhoštěm, sleduje dvě disfunkční rodiny v hluboké vztahové krizi. Ty propojí nečekané dramatické okolnosti, které je dostanou na pomyslnou „hranu zlomu“, z níž není cesty zpět. Scénář si podle Křižky Lynchovsky pohrává s divákovou schopností vytvářet si domněnky na základě neúplných informací a instinktivním škatulkováním hlavních postav na oběti a pachatele. Tvůrci chtějí snímkem oživit českou žánrovou tvorbu a dokázat, že i v tuzemských podmínkách se dá natočit kvalitní horor.

Petr Panzenberger a Pavla Gajdošíková

Podle producenta Šlajera má česká kinematografie bohatou žánrovou tradici, ale dnes se od ní odstupuje. „Filmem Hrana zlomu chceme ukázat, že i v českém prostředí může vzniknout kvalitní a divácký žánrový film, který bude mít úspěch i v zahraničí. Emil Křižka je samorost a velký objev pro český film a jsme rádi, že právě jeho projekt vzniká pod naším labelem Bionaut Dark, v rámci kterého jsme minulý rok vyrobili seriál #martyisdead a připravujeme další žánrové filmy,“ dodává.

Emil Křižka patří k předním českým grafikům a ilustrátorům a věnuje se také tvorbě knižních trailerů. Zakládá si na specifickém vizuálním stylu a k navození nepříjemné tísnivé atmosféry a napětí si dopomáhá speciálně vyrobenými rekvizitami, pečlivě vybranými dekoracemi a audiovizuálními efekty. Ostatně přesvědčit se o tom můžete sami v jeho klaustrofobickém kraťasu Ruchoth Raoth, který najdete níže.