TBH: První webseriál České televize řeší masakr na střední škole

DRSNÁ REALITA AMERICKÝCH STŘEDNÍCH ŠKOL SE V INTERNETOVÉ MINISÉRII Z PRODUKCE ČT ODEHRÁVÁ MEZI TEENAGERY V BRNĚ. PODÍVEJTE SE NA PRVNÍ TEASER

Střelecké útoky na žáky a studenty se staly neslavným fenoménem v USA. Režisérka Lucia Kajánková hledá v novém desetidílném seriálu, který zasadila do prostředí střední školy v moravské metropoli, odpověď na to, kde se berou příčiny smrtícího násilí mezi náctiletými a jaké jsou neblahé důsledky těchto těžko pochopitelných činů.

Zkratkovitý název minisérie rozhodně nebude středoškolákům neznámý. TBH neboli „to be honest“ odkazuje na často pokryteckou frázi „upřímně“, za kterou se podle tvůrců snaží uživatelé sociálních médií zastřít přetvářku a lhaní.

Krimi minisérie obrací pozornost zvláště na aktivistickou hrdinku Máju, která útok přežila a celý jeho průběh streamovala na sítích, což jí vyneslo spoustu followerů. Pořízené video však nechtěně zahrnuje i dehonestující nahrávku dvojice spolužáků, populární Nessy a dívčina přítele, florbalisty Lukyho.

Vyšetřování komplikovaných motivů útočníka ve výsledku rozplétá i šikanu v tamním kolektivu a nedozírný vliv virtuálního života na ten před obrazovkou mobilů a notebooků. Tvůrci se přitom opírají o vlastní rešerše, které prováděli pomocí speciálně sestavených dotazníků přímo mezi cílovým publikem na vybraných školách.

TBH, které zvítězilo v kategorii pro web seriály na letošním ročníku festivalu Serial Killer, uvede Česká televize v příštím roce na chystané platformě doplňující stávající iVysílání. Zhlédnout ho ale můžete už v předpremiéře. V rámci Juniorfestu promítne 9. a 10. listopadu prvních pět epizod domažlické Městské kulturní středisko v Loutkovém sále. Nepřehlédněte ani projekci v rámci queer filmového festivalu Mezipatra, a to 10. listopadu v pražském kině Pilotů a 14. listopadu v kině Art v Brně.