BACHA, KOUŠE! | KDYŽ SE PŘÍRODA ROZHODNE MSTÍT


Filmový horor má celou řadu ustálených subžánrů. Rozlišovat mezi nimi je poměrně snadné, stačí se zaměřit na specifickou figuru monstra, protože většina z nich je postavena právě na něm. A zatímco v našich kinech řádí MEG: Monstrum z hlubin, zaměřili jsme se na subžánr revenge of nature, u nás označovaný fanouškovským termínem zvířecí horor. Podívejte se s námi na šestici nejlepších snímků, jejichž monstrum vzešlo ze samotné přírody. Filmů, jejichž společným znakem je narušení přírodního řádu člověkem, což způsobuje, že se příroda obrátí proti lidstvu, a za prohřešky proti ní se mstí reálná zvířata a rostliny.


ČELISTI (Jaws, 1975)

Rekreační středisko Amity, Hooper, Quint, šerif Brody a obrovský žralok bílý. Legendární adaptace románu Petera Benchleyho Čelisti představuje skutečný průlom přesahující hranice samotného subžánru. Režisér Steven Spielberg po vzoru Alfreda Hitchcocka výrazně pracuje s napětím a diváckým očekáváním. Samotného žraloka po většinu stopáže skrývá a odhaluje pouze v náznacích, v podobě hřbetní ploutve nebo subjektivní kamery za doprovodu zlověstné hudby Johna Williamse, odkázán pouze na fantazii diváka. Výsledkem je jeden z nejděsivějších a zároveň nejvýdělečnějších filmů vůbec. Jeho kasovní úspěch odstartoval éru letních blockbusterů. Na popud vysokých výdělků se začaly točit další horory stavící na slávě Čelistí, nebo usilující o jejich napodobení, které začaly formovat celý cyklus revenge of nature.

Trailer https://youtu.be/LOJrKLwFiuU
ČSFD https://www.csfd.cz/film/8643-celisti/
Dostupné na Blu-ray a DVD nosičích
Film online https://filmtoro.cz/film/celisti


PTÁCI (The Birds, 1963)

Subžánr revenge of nature vykrystalizoval z filmů 50. let, kde naddimenzovaná monstra terorizovaly jak izolovaná střediska, tak světové metropole. Tyto snímky kombinovaly prvky hororu se sci-fi a upomínaly na hrůzy války. Byl to právě Alfred Hitchcock, který ve svých Ptácích přišel s odlišným přístupem a vyčlenil prvky science fiction. Namísto monster vůbec poprvé využil skutečných zvířat, monstrozitu nahradil kvantitou a absencí logického zdůvodnění ptačího amoku udělal jednotlivé útoky nepředvídatelnými, udržujícími konstantní napětí. Msta přírody tak získala čistě hrůzný charakter, podporovaný Hitchcockovým soustředěním se na lidské postavy a jejich strach, který dokázal silně rezonovat s divákem. Řada žánrových teorií povařuje Hitchcockovy Ptáky za vůbec první snímek revenge of nature, který položil základy pro nadcházející éru.

Trailer https://youtu.be/sQ2wdxJheeE
ČSFD https://www.csfd.cz/film/4352-ptaci/
Dostupné na Blu-ray a DVD nosičích
Film online https://filmtoro.cz/film/ptaci


ARACHNOFOBIE (Arachnophobia, 1990)

V době, kdy ve filmovém hororu dochází k výraznému poklesu, spojil své síly režisér Frank Marshall s producentem Stevenem Spielbergem, aby zkombinovali prvky revenge of nature s komedií. Vyvážený mix hrůzy a humoru vnesl do celého subžánru nový rozměr a zpřístupnil ho širší veřejnosti, včetně mladšího publika. Zatímco obsazení (zejména deratizér John Goodman) a funkční komické repliky poskytly výrazné odlehčení, využití hotových mas živých pavouků naopak dokázalo zhmotnit veškeré pavoučí fobie. V souvislosti s Arachnofobií se tak objevují nové pojmy jako thrill-omedy nebo eco-comedy. Momentálně se chystá i její remake, který bude produkovat sám Marshall společně s Jamesem Wanem.

Trailer https://youtu.be/qOjYyuA_vn8
ČSFD https://www.csfd.cz/film/19296-arachnofobie/prehled/
Dostupné na DVD nosičích
Film online https://filmtoro.cz/film/arachnofobie


RUINY (Ruins, 2008)

Snímek Ruiny patří k té hrstce filmů, které do role predátora staví rostlinu. Co jej odlišuje od ostatních zástupců této kategorie, není jen absence humoru, ať už úmyslného nebo neúmyslného. Předně je to funkční atmosféra pramenící z bezvýchodnosti situace a všudypřítomného monstra, které se s mrazivou vytrvalostí plíží ke svým obětem. Přirozené pojetí krvelačné rostliny, bez jakékoli genetické mutace, nadmíru sympatické postavy, hitchcockovské napětí, intenzivní násilí i variace dobových hororových trendů z Ruin dělá moderního zástupce revenge of nature.

Trailer https://youtu.be/zoQLiGQS7ec
ČSFD https://www.csfd.cz/film/136685-ruiny/prehled/
Dostupné na DVD nosičích
Film online https://filmtoro.cz/film/ruiny


PIRAŇA (Piranha, 1978)

Sedmdesátá léta byla plná snímků, které se snažily napodobit a svézt se na úspěchu Spielbergových Čelistí. Těch, které by vyčnívaly svými estetickými kvalitami, je ale pomálu. Jednou z těchto výjimek je Piraňa. Producentovi Rogeru Cormanovi a režisérovi Joe Dantemu se podařilo produktivně skloubit hrůzu s humorem, chytře parodizovat nejen Čelisti, ale i celý formující se subžánr, a satiricky reflektovat dobovou situaci. Studio Universal se dokonce pokusilo zastavit natáčení filmu soudní cestou, údajně se bálo o tržby Čelistí 2, které měli premiéru ve stejném roce, ale byl to sám Spielberg, nadšený z filmu, kdo je přiměl žalobu stáhnout. Piraňa se dočkala dvou remaků a jednoho pokračování, které bylo mimo jiné režijním debutem Jamese Camerona.

Trailer https://youtu.be/TZF7CxBxS-k
ČSFD https://www.csfd.cz/film/2285-pirana/prehled/
Film online https://filmtoro.cz/film/piranha


ORKA ZABIJÁK (Orca, 1977)

Na úspěch Čelistí hodlal navázat i producent Dino De Laurentiis. Jeho požadavkem bylo, aby scénáristé přišli s mořským tvorem, který je ještě krvežíznivější a děsivější, než žralok bílý. Dal tak vzniknout na první pohled banálnímu příběhu o rybáři, kterého pronásleduje samec kosatky dravé za to, že mu zabil těhotnou družku. Od ostatních napodobitelů Spielbergova blockbusteru odlišuje Orku zabijáka způsob, jakým zobrazuje svého predátora. Ten je nejdříve představen jako nádherné, majestátné zvíře, které neváhá zachránit člověka, a následně vlivem drastické lidské chamtivosti proměněn v krvelačnou bestii, což v kontrastu s rozpolceným a bezohledným rybářem filmu dodává nejen morální nejistotu, ale i skutečný emociální dopad. Některé scény jsou natolik silné, že se nejeden divák stěží ubrání slzám. Celkovou atmosféru snímku jen podtrhuje tklivá hudba Ennia Morriconeho.

Trailer https://youtu.be/S6-rc-xxNKQ
ČSFD https://www.csfd.cz/film/13130-orka-zabijak/prehled/
Dostupné na DVD nosičích
Film online https://filmtoro.cz/film/orka-zabijak