Noc oživlých mrtvol dostane komiksový prolog!


Noc oživlých mrtvol (Night of the Living Dead, 1968) patří mezi nejvlivnější klasiky filmového hororu. Tento celovečerní debut režiséra, scénáristy a producenta George A. Romera trvale oddělil fenomén oživlé smrti od mystiky a nadpřirozena. Přetvořil bezduché loutky ovládané prostřednictvím kletby nebo vúdú magie v krvelačná monstra budící hrůzu. Romero se soustředil na zlo ukrývající se v lidech samotných a s nebývalou autenticitou cílil na důvěrně známé strachy diváků. Vytvořil soubor pravidel, která dala vzniknout celému subžánru zombie hororu. Pro svůj kulturní a historický význam byla Noc oživlých mrtvol v roce 1999 zařazena do Národního filmového registru. A nyní, více než padesát let po svém uvedení, se dočká nového prologu, který odhalí původ celé zombie nákazy.

Romerův syn, George Cameron Romero, na projektu pracuje už od roku 2010, kdy napsal první verzi scénáře. Původně mělo jít o filmový prequel, který by sledoval začátek zombie apokalypsy. Cameron ho plánoval natočit společně se svým otcem. Projekt s názvem Origins poprvé představil fanouškům v roce 2014 prostřednictvím crowdfundingové kampaně, s jejíž pomocí se mu podařilo vybrat potřebné náklady na pre-produkční fázi natáčení. Příběh se měl odehrávat šest let před událostmi Noci oživlých mrtvol, kdy se armádou dotovaný doktor Ryan Cartwright snaží přijít na způsob, jak zachovat život v případě nukleární katastrofy s odkazem na Karibskou krizi. Cartwrightovi se podaří přelstít smrt a jeho experiment vede ke stvoření první zombie. Nevědomky tím ale odstartuje konec světa.

Pro neshody s producenty se celé natáčení zpozdilo, až nakonec v červenci 2017 George A. Romero zemřel. Odhodlán dokončit film jako poctu svému otci, Cameron Romero přejmenoval projekt na Rise of the Living Dead a spojil síly s kameramanem Shanem Hurlbutem (Terminátor: Salvation, The Babysitter) a maskérem Robertem Kurtzmanem (Evil Dead 2, Od soumraku do úsvitu). Protože ale chtěl po vzoru otce zůstat co nejvěrnější své vizi, odmítal přistoupit na kompromisy producentů a natáčení opět uvízlo na mrtvém bodě. Až doteď.

Podle nejnovějších zpráv, se kterými přišel server SyFy Wire, se projekt skutečně hýbe kupředu. Jen místo filmu nakonec vyjde ve formě komiksu, který vydá legendární magazín Heavy Metal. Série, která se kvůli právním tahanicím s majiteli značky Návrat oživlých mrtvol (Return of the Living Dead) musela přejmenovat na THE RISE, bude nejdřív vycházet po kapitolách v jednotlivých číslech magazínu, a následně se dočká uceleného vydání. Partnerství s Heavy Metalem Romerovi konečně umožňuje realizovat svůj projekt tak, jak ho původně zamýšlel. Bez zásahů do jeho tvůrčí vize. Sám The Rise popisuje jako úvod (nikoli prequel) do světa Noci oživlých mrtvol. Zároveň ale funguje jako samostatný příběh, který si jde svou vlastní cestou.

Romero ve svém podcastu Indie Brigade prozradil, že se momentálně dává dohromady kreativní tým, který bude jeho vizi realizovat. Je tak dost možné, že se první části jeho komiksového love letteru otcově zombie sérii dočkáme ještě letos.