THE RISE: Komiksový prolog Noci oživlých mrtvol od Romerova syna

Mladý Romero se potatil a zkouší to se zombíky po svém

Nízkorozpočtová klasika a celovečerní debut klasika žánru George A. Romera trvale změnil tvář oživlé smrti a její reprezentace na filmovém plátně. Jeho Noc oživlých mrtvol z roku 1968 se stala hororovým milníkem, který vytvořil soubor specifických pravidel a dal tak vzniknout celému subžánru zombie filmů. Pro svůj historický a kulturní význam byl snímek dokonce zařazen do Národního filmového registru. Nyní, o více než pět dekád později, se dočká komiksového prologu z pera Romerova vlastního syna. Ten by měl odhalit původ samotné zombie nákazy, která režisérovu kariéru provázela po celý život.

George Cameron Romero na projektu pracuje už od roku 2010. Původně ho zamýšlel jako filmový úvod ke kultovní Noci, který by natočil společně se svým otcem. Po celé řadě překážek, z nichž tou zdaleka největší byla smrt George A. Romera, z natáčení nakonec sešlo. Jak jsme se ale dozvěděli na jaře minulého roku, předpokračování kultovní zombie ságy se navzdory všemu hýbe kupředu, akorát místo filmu vyjde v komiksové podobě. Formát totiž mladému Romerovi umožnil realizovat jeho vizi bez kompromisů přesně tak, jak si ji vysnil. Grafický román nazvaný THE RISE vyjde pod hlavičkou prestižního amerického magazínu Heavy Metal. Nejdříve bude uveden jako šestidílná minisérie, až poté se dočká souborného knižního vydání. O kresbu se postaral argentinský ilustrátor Diego Yapur (X-O Manowar, Sun Eater).

Oba autoři komiks popisují jako prolog do světa Noci oživlých mrtvol. Záměrně se vyhýbají označení prequel, protože The Rise má zároveň fungovat jako samostatné dílo, co si jde svou vlastní cestou. Příběh by měl sledovat zoufalého vědce hledajícího poslední složku tajemného experimentu. Jeho pokusy ho svedou na nebezpečnou cestu. První číslo bude k dostání už už 7. dubna. Dole najdete první ochutnávku.

Komiksový love letter otcově slavné filmové sérii ale není jediným nemrtvým projektem, který Cameron Romero ve spolupráci s legendárním časopisem připravuje. Minulý týden totiž vydali první kapitolu nemrtvé série Cold Dead War. Ta se vrací do časů 2. světové války a podle prvních recenzí by se mohla stát moderní klasikou zombie žánru.