TWILIGHT OF THE DEAD: Na posledním zombie filmu George A. Romera se usilovně pracuje

Romerova nemrtvá sága se přece jenom dočká svého Soumraku

Předtím, než roku 2017 podlehl rakovině plic, pracoval režisér George A. Romero na poslední kapitole své slavné zombie série. Tou se měl stát snímek TWILIGHT OF THE DEAD, který by definitivně uzavřel nemrtvou ságu, jež filmařovu kariéru provázela po celý život. Zdá se ale, že jeho Soumraku mrtvých se nakonec přece jenom dočkáme. Suzanne Romero, vdova po slavném režisérovi, totiž v tichosti pracuje s trojicí scénáristů na dokončení manželova finálního příspěvku do zombie žánru.

Jak prozradila serveru The Hollywood Reporter, na scénáři pracují už několik let. Vycházejí z treatmentu, který George A. Romero před lety napsal společně s Paolem Zelatim. Ten ji po režisérově smrti požádal, jestli by v projektu mohl pokračovat a přizval si na pomoc scénáristy Joea Knettera a Roberta L. Lucase. „Dala jsem mu své požehnání, ale jejich práci jsem pečlivě sledovala, aby zůstali věrní Georgově vizi,“ prohlásila Suzanne Romero. „K dispozici jsme měli obsáhlý treatment a začátek scénáře. Můžu vám zaručit, že George by byl šťastný, kdyby viděl, že v jeho díle pokračujeme. Měl to být jeho poslední přínos zombie žánru,“ dodala.

Twilight of the Dead se má odehrávat ve zdecimovaném světě, kde téměř zanikl veškerý život. Pro lidstvo však pořád existuje drobná naděje. Příběh by měl podle všeho navazovat na snímek Země mrtvých z roku 2005. Romero chtěl totiž odhalit, co se stalo s postavou Big Dabdyho – inteligentního nemrtvého pumpaře, který ve filmu vedl armádu mrtvých proti poslední baště lidské civilizace a jehož osud zůstal otevřený. „Celé to začalo, když jsem se ho [Romera] jednou zeptal, kam že se to všichni zombies na konci Země mrtvých vydali?“ vzpomíná Zelati.

Romerova zombie série začala v roce 1968 s nízkorozpočtovým debutem Noc oživlých mrtvol, pokračovala Úsvitem mrtvých (1978), Dnem mrtvých (1985), Zemí mrtvých a zakončili ji Deníky mrtvých (2007) a Survival of the Dead (2009). Poslední dva zmiňované filmy ale sám režisér nikdy nepovažoval za součást stejného příběhu. „Není žádným tajemstvím, že Deníky ani Survival nevyšli tak, jak si George představoval závěr svojí série“, pokračuje Zelati. „Twilight of the Dead měl být jeho rozlučkou se žánrem, který vytvořil, a chtěl svou ságu zakončit opravdu silným filmem“.

Scénář je každopádně hotový a Suzanne Romero se momentálně připravuje na hledání vhodného režiséra, který by dokončil, co její manžel před více než půl stoletím začal. „Tohle je film, jaký chtěl natočit. A i když ho bude režírovat někdo jiný, pořád půjde o film George A. Romera,“ uzavírá manželka zesnulého filmaře a zakladatelka nadace George A. Romero Foundation.