TEXASKÝ MASAKR: Šedivějící Leatherface znovu zvedá motorovou pilu v první upoutávce pokračování kultovní klasiky

Kožená tvář se na prahu sedmdesátky vrací k fochu, aby si po letech vyřídil účty s jedinou přeživší původního masakru

Kultovní hororová sága se vrací s dalším pokračováním nechvalně proslulé rodinky jižanských kanibalů. A přestože nás minimálně poslední tři díly této franšízy s všeříkajícím názvem Texaský masakr motorovou pilou přesvědčily o tom, že série už má to nejlepší už dávno za sebou, filmaři se jí očividně nemůžou nabažit. Před sebou tak máme v pořadí už devátý filmový zářez, je ale vůbec o co stát? Výkonný producent Fede Alvarez se nás snaží přesvědčit, že ano, a spolu s distribuujícím Netflixem uvádějí vůbec první upoutávku.

Sotva minutová ukázka cílí na diváckou nostalgii a primárně za použití ikonického hudebního motivu a povědomých lokalit se snaží navázat na estetiku oslavovaného hororového milníku. Bohužel všechno ostatní připomene spíše nedávné remaky, sequely a prequely, než vytoužený originál. Závěrečný moment se šedivějícím Leatherfacem rituálně pozvedávajícím novou koženou tvář má sice potenciál stát se kultovním, bude to ale stačit? Největší problém soudobého Texaského masakru tkví v tom, že po remaku Marcuse Nispela z roku 2003 tahle značka doslova ztratila svou tvář. Její tvůrci vyměnili upocené jižanské podobenství autentického šílenství za hyperrealistické násilí utopené v tmavých obrazech a docílili akorát toho, že se série stala až příliš generickou a její význam se de facto smrsknul jen na postavu titulního záporáka.

Nutno ale dodat, že Alvarezův TEXAS CHAINSAW MASSACRE po vzoru aktuálních rebootů slavných hororových franšíz usiluje o přímé navázání na originál a jeho autoři slibují oldschoolové pokračování nesoucí se přesně v duchu filmového majstrštyku Tobe Hoopera. Snímek se má odehrávat desítky let po děsivých událostech z roku 1974 a počítá se s návratem „starého dobrého Leatherface“ i jediné přeživší původního masakru Sally Hardesty. Scénář napsal debutující Chris Thomas Devlin a za kameru usedl Texasan David Blue Garcia. Produkčně projekt vedle Alvareze zaštítil také Rodo Sayagues a spoluautor originálního filmu Kim Henkel spolu se svým synem Ianem Henkelem. V hlavních rolích se objeví Alice Krige, Sarah Yarkin, Nell Hudson, Elsie Fisher a Olwen Fouéré jako Sally nebo Mark Burnham coby Leatherface.

Nakolik se Alvarezovi a jeho týmu podařilo odlišit od moderních pokusů o oživení série, to se dovíme 18. února 2022, kdy nový Texaský masakr uvede Netflix.