Nový Predátor se bude jmenovat PREY a dorazí v létě 2022!

Vesmírný lovec lebek se vrací už popáté. Jen tentokrát to nebude na velké plátno a místo betonové džungle zavítá do historie mezi původní obyvatele Ameriky

Ani rozporuplná přijetí posledních dvou dílů filmové série (o vetřeleckých crossoverech nemluvě) nezbrzdili další návrat mimozemského Predátora. Populární značka, která v současnosti přežívá hlavně díky slávě prvního filmu a jeho důstojného následovníka, se dočká nového pokračování. V pořadí pátý predátorský kousek se v tichosti začal připravovat už v roce 2017 a pod pracovním názvem Skulls ho natočil režisér mrazivého thrilleru Ulice Cloverfield 10, Dan Trachtenberg. Podle nejnovějších informací, s nimiž přišlo studio Disney během výročního eventu Disney Plus Day, se snímek bude oficiálně jmenovat PREY (v překladu Kořist) a přesně jak se spekulovalo, půjde o filmový prequel odhalující první návštěvu ikonického lovce lebek na planetě Zemi. Premiéru bude mít v létě 2022, jen místo kin poputuje rovnou na stream americké služby Hulu.

Příběh nás podle všeho vezme 300 let do minulosti mezi indiány severoamerického kmene Komančů. Svůj lid před vysoce inteligentním mimozemským zabijákem bude bránit mladá dívka jménem Naru, která se vzepře genderovým normám a tradicím, aby se mohla stát válečnicí. Scénář k filmu napsal producent a scénárista mysteriózního seriálu Městečko Pines, Patrick Aison. Na realizaci celého projektu dohlížel predátoří veterán, producent John Davis, který o snímku hovoří jako o návratu k poetice prvního filmu a v rozhovoru pro magazín Collider ho dokonce přirovnal k historickému survivalu REVENANT Zmrtvýchvstání. „Je to o vynalézavosti člověka, který se nevzdává, který je schopný pozorovat a interpretovat, a díky tomu najít způsob, jak porazit silnějšího a lépe vyzbrojeného protivníka,“ dodává.

Myšákova dceřiná společnost 20th Century Studios v závislosti na oznámení uveřejnila vůbec první výtvarný návrh zobrazující mladou válečnici pronásledovanou obávaným vesmírným lovcem. Hlavní hrdinku si ve filmu zahraje Amber Midthunder (Legion, Mrazivá past). Sekundovat jí budou Stefany Mathias, Dane DiLiegro (Sweet Home, American Horror Stories) nebo Kyle Strauts, který na sebe navlékne kostým Predátora. Samotné natáčení probíhalo od února do září v kanadském Calgary a snímek se momentálně nachází ve fázi post produkce.

Přiložený obrázek zcela výmluvně ilustruje, že pátý pokus o resuscitaci kultovního záporáka na to jde od lesa a zkouší filmovou ságu oprášit za pomoci svěží perspektivy. Po komerčním neúspěchu předchozího Predátora: Evoluce (2018) ale studio zůstává opatrné. Svědčí o tom nejenom nasazení do online distribuce, ale taky nejistota ohledně výsledného tónu filmu. I když bylo Prey původně koncipované jako eRkový, tedy nepřístupný snímek, podle produkujícího Davise by ale stejně tak dobře mohl vyjít i s klasifikací PG-13. Tak uvidíme, snad se tvůrci příliš nezaleknou a dočkáme se pokračování, na jaké čekáme už přes 30 let. Jméno režiséra a stejně tak zasazení děje do neokoukaného historického prostředí zní přinejmenším lákavě.