Divadelní Frankenstein od Dannyho Boylea bude zdarma na YouTube!


Koronavirus možná zavřel všechny kina a divadla, kultura ale žije dál. Umělci se přesouvají na internet, živá představení se streamují online a z pohodlí našich obýváků můžeme navštívit dokonce i kinosály. A díky dobročinnému internetovému projektu National Theatre at home si doma konečně můžeme vychutnat i věhlasnou divadelní adaptaci nadčasové díla Mary Shelley.

Roku 2011 se oscarový režisér Danny Boyle (Trainspotting, 28 dní poté) vrátil na divadelní jeviště a připravil pro Národní divadlo v Londýně inscenaci FRANKENSTEIN. Do hlavních rolí obsadil Benedicta Cumberbatche (Sherlock) a Jonnyho Lee Millera (Trainspotting), kteří pravidelně alternovali v rolích Viktora Frankensteina a jeho Stvoření. Inscenace premiérovala 5. února 2011 a jen měsíc poté byla poprvé promítnuta v kinech v rámci programu NT Live. Prakticky okamžitě se stala celosvětovou senzací.

Boyleova moderního Prométhea jsme naposledy mohli vidět v říjnu 2018, kdy byl uveden na oslavu 200 let od prvního vydání Shelleyina slavného románu. Nyní si tuto uhrančivou inscenaci budeme moci pustit zcela zdarma na youtubovém kanále londýnského národního divadla. A to rovnou v obou alternacích. Online premiéra Frankensteina s Cumberbatchem coby monstrem je naplánována na čtvrtek 30. dubna ve 20.00 a bude dostupná až do 7. května. Millerovo monstrum uvidíme v pátek 1. května ve 20.00 a online bude do 8. května. Tak si je rozhodně nenechte ujít!