Dlouho očekávaný kraťas Davida Lynche je konečně online


David Lynch nachystal svým fanouškům další dárek. Po premiéře krátkého noiru What Did Jack Do?, který v lednu uvedl Netflix, včera večer zveřejnil dlouho očekávaný animovaný kraťas FIRE (POZAR).

Napsaný, nakreslený a režírovaný Lynchem, snímek vznikl už v roce 2015 a patří k jeho typickým surrealistickým experimentům. Lynchovy kresby oživila jeho dlouholeté spolupracovnice Noriko Miyakawa. která se jako asistentka režiséra podílela na Inland Empire, Twin Peaks: The Missing Pieces a The Return nebo What Did Jack Do?. Hudbu k filmu složil Marek Zebrowski. Lynch se s ním potkal na Camerimage Festivalu v Polsku a od té doby spolupracovali na několika hudebních projektech včetně alba Polish Night Music. Dosud bylo Fire (Pozar) možné vidět jen na několika málo hudebních akcích a polských festivalech animovaného filmu.

Při diskuzi na světové premiéře Lynch prozradil, že Zebrowskému neodhalil nic ze svých tvůrčích záměrů. Nechal ho surrealistické vize interpretovat po svém. „Přišlo mi, že jde o melancholický a velice poetický film. Snažil jsem se Davidův projekt doprovodit bez přehnané explicitnosti. Když se například objevilo něco, co vypadalo jako krupobití, použil jsem pizzicato současně se stoupající melodickou linkou, abych tomu dodal na lyričnosti“ popsal svou práci Zebrowski.

Desetiminutový kraťas Fire (Pozar) je dostupný prostřednictvím youtubového kanálu David Lynch Theater, kam režisér v posledních týdnech zaznamenává krátké zprávy o počasí v LA, aby se tak zabavil v domácí karanténě.
Podívat se na něj můžete níže.