Režisér Slunovratu chystá čtyřhodinovou komedii plnou hrůz


Stačily mu pouze dva filmy a vyšvihl se mezi nejvýraznější tvůrce současného hororu. Režisér a scénárista Ari Aster svými zneklidňujícími kousky Děsivé dědictví (2018) a Slunovrat (2019) dokázal, že hrůza může být nenápadná a skutečný strach může vyvěrat z důvěrně známých věcí. A i když se od něj letos žádného nového filmu nedočkáme, Aster usilovně pracuje na dalším projektu, o kterém se rozmluvil v interview pro Associated Students Program Board na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře.

Jen krátce po loňské premiéře Slunovratu se Aster nechal slyšet, že jeho příští filmu bude buďto „stylizovaná komediální noční můra“ nebo „velké zvrhlé rodinné melodrama,“ a popisoval ho jako „veselohru úzkostí“ a „zrůdnou absurdní komedii.“ V aktuálním rozhovoru se studenty kalifornské univerzity pak potvrdil, že skutečně pracuje na nepřístupné komedii plné nočních běsů a právě dokončil novou verzi scénáře. „Vím jen tolik, že film bude mít čtyři hodiny,“ dodal.

Těžko říct, jestli Aster vtipkoval nebo ne. S ohledem na jeho předešlé filmy, kdy Slunovrat dosáhl dvou a půl hodinové stopáže a v režisérské verzi měl bezmála tři hodiny, je ale dost pravděpodobné, že to myslel vážně. Kdy se tohohle kolosálního projektu dočkáme, je zatím ve hvězdách.

Vedle toho si chce Ari Aster vyzkoušet ještě roli producenta a momentálně připravuje aktualizovaný remake jihokorejské multižánrové eko-šílenosti Save the Green Planet! (Jigureul jikyeora!, 2003). Scénář k němu napíše Will Tracy (Boj o moc) a režírovat bude autor originálu Joon-hwan Jang. Aster bude film produkovat spolu s Larsem Knudsenem (Čardodějnice, Slunovrat) a jihokorejskou společností CJ Entertainment.