GRIZZLY II: Pokračování, které vznikalo 37 let, se konečně dočká svého uvedení

Ty nejnebezpečnější čelisti na souši

Příznivci zvířecích hororů i filmového braku se můžou radovat. Z kraje příštího roku se svého uvedení dočká pokračování medvědí klasiky GRIZZLY II: REVENGE, které vznikalo dlouhých 37 let. Mezi oběťmi pomstychtivé šelmy nebudou chybět ani George Clooney, Charlie Sheen nebo Laura Dern.

Yellowstonský národní park zachvátí panika. V oblasti začne řádit čtyř a půl metrový grizzly, který se mstí za smrt svého mláděte. Gigantický medvěd zabije každého, kdo se mu postaví do cesty, a míří na nedaleký koncert, kde se rozpoutají hotová jatka.

Enormní úspěch Čelistí spustil v 70. letech hotovou vlnu všemožných napodobenin, které se chtěli svézt na popularitě Spielbergova blockbusteru. Jednou z těch nejvýraznějších byl i suchozemský kousek Grizzly z roku 1976. Navzdory negativním kritikám se diváci do kin jenom hrnuli a z filmu se stal do té doby nejvýdělečnější nezávislý snímek. O toto prvenství ho připravil až Halloween Johna Carpentera o dva roky později.

Není proto divu, že tvůrci usilovali o vytvoření pokračovaní, které se v roce 1983 skutečně začalo realizovat. Výkonný producent Joseph Proctor ale zmizel hned po prvním natáčecím dni a s ním i veškeré finance. Koproducentka Suzanne C. Nagy přesto dokázala pokračovat v produkci. Když se ale snímek dostal do střižny, Proctor se znovu objevil na scéně a začala dlouhá tahanice o práva. Z filmu zůstal jen hrubý sestřih bez speciálních efektů, který jednu dobu koloval mezi fanoušky v pracovní verzi na ohraných vhskách. Konečně, po bezmála čtyřiceti letech, se Nagy podařilo snímek dokončit.

Pokračování, známé též jako Grizzly II: The Predator nebo Grizzly II: The Concert, natočil dnes už zesnulý maďarský režisér André Szöts. Scénář k němu napsal autor původního filmu David Sheldon spolu s manželkou Joan McCall. Vedle zmiňované trojice si ve druhém díle zahráli také John Rhys-Davies, Deborah Foreman, Louise Fletcher, Deborah Raffin nebo Charles Cyphers.

Grizzly II: Revenge premiéroval 17. února 2020 na prestižním Hollywood Reel Independent Film Festivalu a po úspěšné festivalové štaci konečně míří do široké distribuce. Jeho zámořská kinoporemiéra je naplánována na 8. ledna 2021 a ve stejný den vyjde také na VOD a Blu-ray nosičích.

Trailer a plakát najdete dole. Víc o komplikované produkci málem ztraceného snímku se můžete dočíst v knize Swimming Among Sharks: The Story Behind The Making of Grizzly II. Revenge.