NA MÍSTĚ ČINU: Netflix otevírá jeden z nejzáhadnějších případů současné kriminalistiky


Jaké zlo obývá historickou budovu v samém srdci Los Angeles a co se ve skutečnosti stalo s Elisou Lam? Netflix otevře jeden z nejzáhadnějších případů moderní kriminalistiky s dokumentární sérií NA MÍSTĚ ČINU: ZMIZENÍ V HOTELU CECIL. Čtyřdílný cyklus natočil specialista na true crime projekty Joe Berlinger, autor výtečného seriálu Rozhovory s vrahem: Výpověď Teda Bundyho nebo životopisného snímku Zlo s lidskou tváří.

Jen těžko bychom hledali místo s pokřivenější minulostí, než má hotel Cecil. Už od 30. let minulého století v něm hosté pravidelně páchali sebevraždy. Ty by natolik časté, že se mu začalo přezdívat „hotel sebevrahů“. Na pokojích opětovně docházelo k násilným činům a v minulosti tu přebývali sérioví vrazi jako Richard Ramirez nebo Jack Unterweger. Dokonce se traduje, že místní bar krátce před svou smrtí navštívila i Elizabeth Short známá jako Black Dahlia.

Historický hotel ale proslavila až vysokoškolačka Elisa Lam, která se tam ubytovala začátkem roku 2013, aby následně zmizela za záhadných okolností. Její tělo bylo po několika dnech nalezeno na střeše hotelu v uzavřené vodní nádrži, co zásobovala celé místo pitnou vodou. Nevyřešený případ až nápadně připomíná příběh povídky Kojiho Suzukiho, jenž se stala předlohou snímku Temná voda. Ke všemu ho doprovází celá řada nesrovnalostí a podivných náhod. Celá událost je dodnes předmětem různých spekulací a konspiračních teorií, které vyvolal především mrazivý videozáznam zachycující studentku jen pár hodin před smrtí.

Dokusérie by měla odstartovat pravidelnou netflixovskou true crime antologii, jejímž cílem bude bourání mýtů a záhad obestírajících proslulá místa současného zločinu. První řada slibuje podrobnou sondu do nitra hotelu Cecil, která prozkoumá jeho pohnutou minulost a důkladně rozebere jednotlivá fakta týkající se mrazivého zmizení. Upřímně, my už se nemůžeme dočkat. Joe Berlinger je totiž pro tenhle druh faktuálních pořadů skutečně tím nejpovolanějším. Jeho projekty se vyznačují zevrubným výzkumem a vysokou informační hodnotou.

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil vychází 10. února na Netflixu.