Cloverfield dostane další pokračování, které naváže přímo na Monstrum

Katastrofický found footage bude pokračovat!

Před třinácti lety přišel producent J.J. Abrams s tajemnou novinkou, jejíž povahu jsme díky rafinovanému marketingu odhalili až v kinech. Jeho Cloverfield, v Česku distribuovaný jako Monstrum, povýšil model found footage zprofanovaný nízkorozpočtovou Záhadou Blair Witch na epický spektákl. Mrazivý katastrofický thriller sledující o útoku obřího monstra na New York se stal hitem. Ze záhadného projektu nakonec vniklo celé universum volně propojených snímků, čítající mysteriózní thriller Ulice Coverfield 10 a sci-fi béčko The Cloverfield Paradox. Žádné z pokračování ale nenavázalo na původní film. Až doteď.

Abramsova společnost Bad Robot spolu s Paramount Pictures momentálně připravují další příspěvek do série, který bude přímým sequelem Monstra. Scénář k němu napíše talentovaný Brit Joe Barton, autor povedené filmové adaptace hororu Rituál. Veškeré podrobnosti ohledně druhého dílu jsou „ukryté hluboko pod Central Parkem,“ jak uvádí server The Hollywood Reporter, který se zprávou přišel jako první. Víme jen tolik, že Cloverfield 2 nebude pokračovat ve found footage formátu. Produkce snímku se ujmou J.J. Abrams a Hannah Minghella. Kdo usedne za kameru, zatím není jasné. Nevypadá to ale, že bychom mohli počítat s návratem Matta Reevese, režiséra prvního filmu. Ten má momentálně plné ruce práce s připravovaným rebootem Batmana.

Sdílený vesmír Cloverfieldu doposud tvořili jen snímky, které od začátku nebyly koncipovány jako jeho součást. Až v průběhu samotné produkce do nich byl začleněn materiál a scény, které se volně dotýkaly Monstra a rozšiřovaly jeho fikční svět. Tenhle trend se po třetím filmu vžil natolik, že se dopředu spekulovalo o kanonizaci válečného hororu Overlord nebo podmořského thrilleru Pod vodou. Naopak s přímým pokračováním se tvůrců otevírají zbrusu nové možnosti, jak rozkopnout dvířka celého universa dokořán a dotáhnout veškeré nedostatky způsobené zejména posledním filmem série. My jsme rozhodně zvědaví, kam se Cloververse bude ubírat do budoucna a doufáme ve stejně zábavnou reklamní kampaň jako u prvního dílu.