Morbidní kraťas JSME SI O SMRT BLÍŽ získal cenu Asociace českých kameramanů


Krátkometrážní animovaný snímek JSME SI O SMRT BLÍŽ (LOVE IS JUST A DEATH AWAY) za sebou má další úspěch. Morbidní lovestory o lásce mezi tlejícími mršinami získala ocenění Asociace českých kameramanů (AČK). Profesní cenu za kameramansky přínosné dílo si odnesl Václav Tlapák. Vyhlášení vítězů 26. ročníku se vzhledem k probíhající epidemii uskutečnilo virtuálně. Ceny AČK předá na slavnostním večeru, jakmile to situace dovolí.

Vítězný film je něžným hororovým příběhem sledujícím malého parazita, který se ukrývá uprostřed smetiště v útrobách rozkládající se mršiny psa. Izolován v tlející schránce, zoufale touží po spřízněné duši. Jenže všechny jeho pokusy o sblížení končí zklamáním a často i smrtí. Láska ale občas přijde až po smrti a nevynechá ani outsidery.

Jsme si o smrt blíž je absolventským počinem režisérky, výtvarnice a scénáristky Báry Anny Stejskalové. Snímek vznikl v produkci Bionautu a navazuje na bohatou tradici české loutkové animace. Ocenění AČK není zdaleka prvním úspěchem tohoto působivého kraťasu. Za svou osobitou animaci a morbidní poetiku získal diváckou cenu na švédském REX Animation Film Festivalu a cenou diváků pro nejlepší krátkometrážní film si odnesl taky z italského Trieste Film Festivalu. Mimoto je nominovaný na Českého lva v nově vzniklé kategorii Nejlepší animovaný film a zároveň se utká o Cenu Magnesia za nejlepší studentský film.