JSME SI O SMRT BLÍŽ: Česká loutková senzace je k vidění online zdarma!

Láska kvete v jakékoliv podobě a dokonce i v různých stupních rozkladu. Něžně morbidní výkvět české animace sledujte na youtubovém kanálu žánrové platformy DUST

Autorský projekt režisérky, scénáristky a výtvarnice Báry Anny Stejskalové se v uplynulých letech stal senzací nejednoho mezinárodního festivalu. V Evropě získal hned několik prestižních ocenění, dostal se do soutěžního výběru texaské přehlídky South By Southwest a úspěch slavil i v Česku. Svou jedinečnou poetikou kloubící loutkovou animaci s morbidním humorem oslovil diváky po celém světě a teď si ho konečně můžete užít i vy. Kraťas JSME SI O SMRT BLÍŽ se dostal do programu žánrové platformy Dust, která se v uplynulých letech stala líhní nadějných filmařů z celého světa. Online si snímek můžete zdarma pustit přímo na jejich oficiálním kanálu.

Něžný morbidní příběh o malém parazitovi zoufale hledajícím spřízněnou duši mezi tlejícími mrtvolami uprostřed smetiště je režisérčiným absolventským filmem, který vznikl v produkci Bionautu. Navazuje na bohatou tradici české animace a svou inspiraci našel jak v ikonických dílech Jiřího Trnky, tak v tvorbě věhlasného Tima Burtona.

Krátkometrážní snímek byl v minulém roce oceněn Asociací českých kameramanů za přínosnou práci kameramana Václava Tlapáka a zároveň se dostal mezi nominované tituly na Českého lva v kategorii Nejlepší animovaný film. Ze zahraničí si odnesl The British Short Film Awards a vítězný byl i soutěži světových filmových škol pořádané organizací CLIET.  Mimo to získal divácké ceny na švédském REX Animation Film Festivalu a italském Trieste Film Festivalu.