Steven Spielberg a autoři Stranger Things adaptují Kingovku Talisman


Tvůrci Stranger Things se vydávají do Teritorií pátrat po tajemném krystalu.

Kultovní fantasy epos Talisman patří k těm málo Kingovkám, o jejichž adaptování se doposud nepokusili žádní filmaři. Přitom práva na společný román Stephena Kinga a Petera Strauba vlastní Steven Spielberg už od 80. let. Po dekádách neúspěšného plánování se slavný režisér rozhodl spojit síly s milovníky osmdesátkové popkultury, bratry Mattem a Rossem Dufferovými, a adaptovat drsný příběh z temného multiverza pro televizní obrazovky.

Fantasy série Talisman vznikne exkluzivně pro streamovací službu Netflix a o její realizaci se postará Amblin Television společně s Paramount Television Studios. Spielberg s bratry Dufferovými na celý projekt dohlédnou z pozice výkonných producentů. Scénář k připravovanému seriálu napíše showrunner Curtis Gwinn, který načerpal dostatečné zkušenosti s paralelními světy na Stranger Things. Fanoušky vysněné filmové adaptace režírované samotným Spielbergem se už nejspíš nikdy nedočkáme, i tak to vypadá, že King-Straubův epos nakonec skončil v těch nejlepších možných rukách. Oba Dufferové jsou totiž velkými fanoušky nejen Kinga, ale i Spielberga, a bude zajímavé sledovat, jak se s předlohou poperou.

Původní román vyšel poprvé v roce 1984 a jenom v prvním nákladu se prodal téměř milion výtisků. Talisman sleduje zoufalého dvanáctiletého chlapce Jacka Sawyera. Jeho otec zmizel, matka umírá na rakovinu a nic už mu nedává smysl. To všechno se má ale změnit. Aby matce zachránil změnit, vydává se do neznáma napříč celou Amerikou a tajuplným světem známým jako Teritoria. Při svém putování potkává nevinné bytosti i příšery, čelí neuvěřitelným nebezpečím a nachází ještě úžasnější pravdu. Oba autoři se k postavě Jacka Sawyera vrátili o bezmála 20 let později s dalším společným románem Černý dům. Do budoucna plánují ještě třetí a poslední část.