FIRESTARTER: Nová adaptace Kingovy Žhářky se představuje prvním trailerem

Jedna z nejnapínavějších Kingovek se dočká nového zpracování od hororového hitmakera Jasona Bluma. Hudbu k němu složí John Carpenter

Jestli Stephen King v něčem opravdu vyniká, tak to jsou příběhy o lidech se speciálními schopnostmi. Už v Carrie dokázal, že kolem jednoduchého námětu o utlačované dívce s nadpřirozenou silou dokáže vybudovat strhující zápletku se společenským přesahem, a ve svém pozdějším románu Žhářka tento um dotáhl bezmála k dokonalosti. Temný příběh o osmileté holčičce se schopností pyrokineze, která na útěku před bezohlednou organizací hledá svůj vlastní kousek svobody, je plný propracovaných postav, jedinečné atmosféry a neutichajícího napětí. Není proto divu, že se o něj filmaři zajímají už od 80. let a jejich zájem nepolevuje dodnes. Nejnovější adaptace oslavované Kingovky vznikla v produkci studií Blumhouse a Universal a jak oznamuje první trailer, jejich FIRESTARTER dorazí už za pár měsíců.

Filmový přepis oceňované Kingovky vznikl podle scénáře Scotta Teemse, který po spolupráci na loňském re-quelu Halloween zabíjí povýšil na dvorního scénáristu hororové továrny Jasona Bluma a momentálně připravuje návraty dalších osvědčených značek jako Vymítač ďábla nebo Insidious. Na režisérskou stoličku pak usedl Keith Thomas, jenž u Blumhouseu debutoval před dvěma lety židovskou duchařinou The Vigil. Novou žhářku si ve filmu zahraje Ryan Kiera Armstrong (American Horror Story, Válka zítřka), v roli jejího otce uvidíme Zaca Efrona (Zlo s lidskou tváří) a jednookého indiána Rainbirda ztvární Michael Greyeyes (Blood Quantum). Ve vedlejších rolích uvidíme Kurtwooda Smitha (Robocop), Glorii Reuben, Sydney Lemmon nebo Lanette Ware.

Nejzvučnějším jménem celého projektu ale zůstává John Carpenter, který k němu spolu se svým synem Codym Carpenterem a dlouholetým kolegou Danielem Daviesem složil hudbu. Zajímavostí je, že Carpenter měl původně režírovat filmovou verzi z roku 1984 s Drew Barrymore v hlavní roli, která u nás byla uvedena pod názvem Ohnivé oči. Poté, co jeho Věc propadla v kinech, ho ale studio raději nahradilo Markem L. Lesterem (Komando).

Americká premiéra je naplánována na 13. května 2022, kdy snímek poputuje do kin a zároveň bude uveden online na streamovací službě Peacock. Kdy a v jaké distribuci se ho dočkáme u nás, zatím není známo.