THE MEDIUM: Šamanský horor od režiséra duchařské pecky Shutter

První trailer nadpřirozeného hororu slibuje děsuplnou jízdu od asijského tvůrčího dream teamu

Thajský režisér Banjong Pisanthanakun spojil síly s jihokorejským produkčním gigantem Showbox, aby natočil nadpřirozený horor věnovaný šamanismu. Tyhle mystické rituální praktiky totiž v jihovýchodní Asii přetrvávají dodnes a poměrně velkou měrou jsou živeny také v Jižní Koreji. Koprodukční snímek nazvaný THE MEDIUM (v originále Rang Zong) se zaměří na pozůstatky šamanismu v thajském historickém regionu Isán. Komunikace se světem duchů se tu vymkne z rukou, když se ukáže, že uctívaná entita není tak benevolentní, jak se zprvu zdálo. První trailer každopádně láká na děsuplnou jízdu z chudého venkova prolezlého přízraky.

Jak už u něj bývá zvykem, scénář k filmu si napsal sám Banjong Pisanthanakun. Tento thajský tvůrce se před bezmála dvěma dekádami zasloužil o resuscitaci domácí hororové scény svým celovečerním debutem Shutter. Jeho atmosférická prvotina je doslova učebnicovým příkladem moderní duchařiny a ne nadarmo se dočkala celosvětového uznání, včetně několika remaků. Pokud jste ji snad ještě neviděli, můžete si ji pustit online na Netflixu. Svůj post hitmakera pak ztvrdil romantickým hororem Pee Mak Phrakanong, inspirovaným nejslavnější tamní legendou, který si dodnes drží pozici nejvýdělečnějšího thajského filmu. I ten najdete na Netflixu.

Produkce Pisanthanakunovy novinky se pro změnu ujal jihokorejský režisér a scénárista Hong-jin Na, autor festivalových hitů a oslavovaných thrillerů Bílé maso, Žluté moře nebo Kvílení. Na The Medium se tak sešel hotový asijský dream team, který je příslibem minimálně poctivé žánrovky plné kvalitního strašení. Jihokorejská premiéra snímku je naplánována na letošní červenec. Následně by se měl promítat na velkých filmových festivalech a odtud poputuje do zbytku světa.