Kultovní knižní série Nekroskop se dočká rozsáhlé adaptace napříč médii

Moderní upírská klasika ovládne televizi, videohry, komiksy a další populární formáty

Knižní svět britského literáta Briana Lumleyho míří do televize. Práva na jeho literární ságu NEKROSKOP koupila americká společnost Revelations Entertainment. Kultovní série, kterou v roce 1986 nastartoval stejnojmenný román o struhující konfrontaci nadpřirozených sil na pozadí studená války, vznikala dlouhých 27 let a dočkala se celkem osmnácti knih. Studio, které v 90. letech založil herec Morgan Freeman a producentka Lori McCreary, hodlá akvizici práv na Lumleyho fikční svět naplno využít a plánuje předlohu adaptovat napříč různými médii, včetně televizního seriálu, animovaných filmů, videoher, komiksů a dalších populárních formátů.

McCreary v prohlášení za Revelations Entertainment uvedla, že jim svět Nekroskopu umožňuje prozkoumat globální hororové témata v měřítku, o jaké se doposud nikdo nepokusil. Spojila proto síly s producenty Garym Lucchesim (V moci ďábla), Michaelem McKayem (Brahms: The Boy II) a věhlasným maskérem Glennem Hetrickem (Riddick: Kronika temna, Hunger Games), aby vytvořili velkolepý projekt, co by svému knižnímu předobrazu nezůstal nic dlužen.

Rozsáhlá multimediální adaptace je překvapivě vůbec prvním pokusem o převedení příběhů nekroskopa Harryho Keogha do odlišného formátu. Její tvůrci proto slibují pečlivé vykreslení všech klíčových postav a hlavně důsledný ponor do literární mytologie, která je působivě provázaná se skutečnou historií, filozofií i náboženstvím. Svou věrností vůči původní látce by adaptace měla potěšit nejenom početnou základnu zarytých fanoušků, ale stejně tak dobře představit tuhle originální směs upírského hororu se špionážním thrillerem úplným nováčkům.

Hetrick, který momentálně pracuje na kreativních konceptech seriálového přepisu, dodává, že hodlá vdechnout život každé molekule tvořící základy této kultovní hororové ságy. Údajně půjde o jeho životní dílo. Sám totiž předlohu považuje za nejděsivější fikční vesmír a do její televizní realizace chce dát úplně všechno.

Nadšení ani ambice autorům očividně nechybí. Lumleyho propracovaný souboj agenta britské tajné služby s parazitickými vampýry a nadpřirozenými jedinci ve službách SSSR by tak skutečně mohl dostat péči, jakou si zaslouží. Pokud všechno klapne, třeba se dočkáme epické hororové série co do velikosti srovnatelné se seriálovou Hrou o trůny.