ADA: Nejbizarnější film tohoto roku je konečně v kinech!

Napůl člověk, napůl jehně, Noomi Rapace vychovává nelidské dítě uprostřed majestátní islandské krajiny. Tohle si v kinech rozhodně nechcete nechat ujít

Přáli si děti tak moc, že byli ochotni postavit se proti přírodě. Zoufalý pár adoptuje nelidského potomka, aby záhy zjistil, že i dar mateřské lásky se může proměnit v to nejstrašnější prokletí. Do českých kin vstupuje mrazivý biblický horor ADA, který se nechal inspirovat surrealistickým islandským folklorem.

María a Ingvar vlastní ovčí farmu kdesi na zapomenuté výspě Islandu. Jejich život uplývá v poklidné rutině práce a odpočinku. Každý rok je o něco lepší než ten předchozí, nebo se v tom alespoň manželé utvrzují. Něco mezi nimi ale zůstává nevyslovené, něco bolestně schází. María a Ingvar se snaží smířit se ztrátou, na kterou zdánlivě neexistuje lék. Divoká islandská krajina jim ale nečekaně nabídne řešení v podobě bytosti, která dostane jméno Ada. Je to dar, nebo prokletí?

Ada (v originále Dýrið, známá též pod anglickým titulem Lamb) je celovečerním debutem islandského režiséra Valdimara Jóhannssona, který napsal společně se svým slavným krajanem, spisovatelem a textařem Sigurjónem Birgir Sigurðssonem vystupujícím pod pseudonymem Sjón. Snímek navíc vznikl pod producentským dohledem legendárního maďarského filmaře Bély Tarra (Satanské tango, Turínský kůň). Hlavní roli ztvárnila švédská herečka islandského původu Noomi Rapace, s níž režisér poprvé spolupracoval jako maskér na Prometheovi Ridleyho Scotta. Vedle ní si ve filmu zahráli Hilmir Snær Guðnason (Krev odvážných), Björn Hlynur Haraldsson (Městečko Fortitude) a Ingvar Sigurdsson (Severní blata, Katla).

Mysteriózní balada z nehostinných kulis severské přírody premiérovala na filmovém festivalu v Cannes, odkud si odnesla Cenu za originalitu v sekci Un Certain Regard zároveň i Psí palmu. Promítána byla i v rámci letošního programu mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Kritiky film přirovnávají ke katalogovým hororům věhlasného produkčního studia A24 (Čarodějnice, Děsivé dědictví, Slunovrat), které ho taky zakoupilo do distribuce, a popisují snímek jako bezútěšnou podívanou s naprosto bizarní premisou, kde hutnou atmosféru střídají krajně znepokojující výjevy.

Minimalistický morbidní příběh o truchlení, magické síle mateřské lásky a děsivých následcích za přijetí jiného je ode dneška k vidění v českých kinech. Slovenská premiéra je naplánována na 4. listopadu.