YOU WON’T BE ALONE: Uhrančivý folk horor s Noomi Rapace vábí další upoutávkou

Prastará čarodějnice transformovaná do lidské podoby objevuje kouzlo obyčejného života v přízračném filmu, který podle kritiků platí za mistrovský kousek moderního folk hororu

Noomi Rapace se představí jako čarodějnice s lidskou kůží v nadpřirozeném snímku z pověrami opředené Makedonie. Celovečerní debut YOU WON’T BE ALONE australsko-makedonského filmaře Gorana Stolevského se připomíná další upoutávkou, která je přeplněná kritickými výkřiky oslavujících jeho prvotinu jako mistrovský kousek moderního folk hororu. Nadšené ohlasy z festivalové premiéry v Sundance ale zdaleka nejsou tím největším lákadlem nového traileru. Sotva minutu a půl dlouhá ukázka vábí uhrančivě temnou poetikou, působivě střídá zneklidňující momenty s téměř až transcendentálními výjevy a slibuje originální podívanou z krutých kulis historického venkova.

Snímek je zasazený do odlehlé horské vesnice 19. století a sleduje mladou dívku přeměněnou prastarými silami v čarodějnici. Ve své nové formě postupně objevuje kouzlo lidského života, a když nešťastnou náhodou usmrtí jednu z vesničanek, zjistí, že vládne magickou schopností umožňující ji vzít si na sebe podobu svých obětí. Opilá mocí začne střídat těla, aby ukojila svou zvědavost a pochopila, co to znamená být člověkem.

You Won’t Be Alone vzniklo v produkci australských žánrových veteránek Kristiny Ceyton a Samanthy Jennings, které už na svém kontě mají tituly jako Babadook, The Nightingale nebo Cargo. Vedle hvězdné Rapace se ve filmu dále představí Alice Englert, Anamaria Marinca, Sara Klimoska, Carloto Cotta nebo Félix Maritaud, a pro zvýšení autenticity dobové magie ve filmu mluví výhradně starým makedonským dialektem.

Americká kinopremiéra je naplánována na 1. dubna 2022. Kdy a jestli vůbec se ho dočkáme i v tuzemské distribuci, zatím nevíme.