MÁŠ NĚKOHO DOMA: Vyvražďovačka od tvůrců Stranger Things a Vzajetí démonů konečně na Netflixu

Streamovací služba navazuje na úspěch retro slasheru Ulice strachu s filmovou adaptací další young adult vyvražďovačky

Každý má nějaké tajemství. Stojí ale za to pro něj umřít? Slashery letos zažívají velký comeback a nemalý podíl na tom má také současná streamovací jednička Netflix. Filmová retro trilogie Ulice strachu, kterou služba uvedla v létě, v divácích vzbudila dostatečnou nostalgii na to, aby znovu oživila zájem o klasické mládežnické vyvražďovačky. Takže bylo jen otázkou času, kdy nám streamer přinese nějakou další. Nakonec to netrvalo ani tři měsíce a dočkali jsme se. Na Netflixu totiž právě přistála teenagerovská vybíjena MÁŠ NĚKOHO DOMA, která vznikla pod stejným tvůrčím dohledem jako seriálový hit Stranger Things nebo úspěšná duchařská série V zajetí démonů.

Hororová novinka sleduje Makani Youngovou, která se přestěhovala ke své babičce do poklidného nebraského městečka, aby tu dokončila poslední ročník střední školy. S blížícím se koncem studia ji i její spolužáky začne pronásledovat maskovaný zabiják usilující o odhalení jejich nejtemnějších tajemství. Makani a její přátelé musí včas odhalit, kdo jim jde po krku, jinak se sami stanou další obětí.  

Stejně jako zmiňovaná Ulice strachu vychází i Máš někoho doma z hororového bestselleru pro dospívající čtenáře, a sice románu There’s Someone Inside Your House od oslavované young adult autorky Stephanie Perkins. Scénář k filmové adaptaci napsal Henry Gayden (Shazam!) a za kameru usedl Patrick Brice, režisér ultra levného, ale o to děsivějšího diptychu Creep. O produkci se postarali žánrový matadoři Shawn Levy (Stranger Things, Příchozí), Dan Cohen (Stranger Things, Láska a příšery) a James Wan (V zajetí démonů, Zhoubné zlo). V hlavních rolích si zahráli Sydney Park (Živí mrtví), Théodore Pellerin, Asjha Cooper, Dale Whibley, Jesse LaTourette nebo Diego Josef.

Původní román chytře pracuje s tradičními konvencemi teenagerovských vyvražďovaček a působivým způsobem vzdává hold moderním žánrovým klasikám jako Vřískot nebo Tajemství loňského léta. Ani trailer filmového přepisu nezapře inspiraci oběma tituly, nicméně oproti své předloze už tak nadšené ohlasy nesbírá. První kritické reakce jsou smíšené, kdy jedni film popisují jako nenaplněnou příležitost utopenou v hororových šablonách, jiní zase mluví o osvěžující podívané plné sympatických postav, která je přímo ideální k odstartování halloweenské sezóny. Ostatně, o jeho kvalitách se konečně můžeme přesvědčit sami. Snímek Máš někoho doma je ode dneška dostupný online na Netflixu.