Mike Flanagan připravuje pro Netflix další seriál. Tentokrát adaptuje Zánik domu Usherů

Slavný spisovatel Edgar Allen Poe už dlouho neměl štěstí na filmovou adaptaci. Možná to napraví seriál

Mike Flanagan je převážně hororový režisér, který v minulosti uspěl se svými celovečerními filmy jako třeba Oculus (2013)či Ouija: Zrození zla (2016). Naposledy si v kinech zvolil nelehkou roli pokračovatele kultovního Kubrickova Osvícení, které také adaptoval podle Kinga. To se do kinosálů dostalo pod názvem Doktor Spánek roku 2019 a u kritiků se setkalo s poměrně dobrým přijetím. A také běžní diváci byli alespoň dle hodnocení na internetových databázích víceméně spokojení, přestože očekávání byla logicky vysoká.

V posledních letech se ale Flanagan zapsal hlavně jako tvůrce hororových seriálů pro Netflix. Nejdříve uspěla jeho desetidílná minisérie Hauting: Dům na kopci, která vynikala až románovou komplexností, s kterou se zaobírala psychologií svých postav a jejich komplikovanými rodinnými vztahy. A u toho dokázala být opravdu děsivá. Zcela nedávno vyšla na stejné streamovací službě také sedmidílná Půlnoční mše, která se zatím těší dobrým ohlasům a především má divácký úspěch.

Právě tento fakt zřejmě vedl k tomu, že si Netflix od Flanagana objednal další minisérii. A teď to také oficiálně ohlásili. Režisér pro ně bude připravovat osmidílnou adaptaci povídky mistra hororu, Edgara Allena Poea, a to slavný Zánik domu Usherů. Ten byl publikován už roku 1839 a od té doby se o jeho filmovou adaptaci pokusilo vícero tvůrců. Naposledy se tak stalo v animované antologii Podivuhodné příběhy (2014), kde ho namlouval mistr Christopher Lee.

Flanagan bude hlavním tvůrcem seriálu, ale režírovat jednotlivé díly bude společně s Michaelem Fimognaramim, který je především schopný kameraman, ale jako režisér se zatím osvědčil jen u pubertálních romantických hitů Všem klukům, které jsem milovala a to navíc u druhého a třetího dílu této lehce sentimentální netflixovské trilogie. Uvidíme, jak se popere s hororem. Jiné informace zatím odhaleny nebyly, takže neznáme další členy štábu ani obsazení. Nicméně už teď víme, že se v seriálu objeví inspirace a dějové linky i z jiných děl E. A. Poea, což dává smysl vzhledem k tomu, že samotný Zánik má jen něco málo přes 30 stran.

Jeho děj ale vyzívá k mnoha různým intepretacím a ze své podstaty se tak dá dost rozšířit. Pojednává o bezejmenném vypravěči, kterému se jednoho dne ozve dopisem jeho starý známý Roderick Usher. Ten se mu svěří, že se má velmi špatně a psychicky se ocitl na dně. Poprosí ho, jestli by se za ním vypravěč nemohl na pár dní stavit do jejich rodinného sídla, neboť věří, že přítelova návštěva by mu mohla pomoct a dostat ho zpět na nohy.

Když vypravěč do legendárního sídla Usherů dorazí, zjišťuje, že jeho přítel Roderick je na tom příšerně také fyzicky. A není sám. Také jeho sestra Madeline je sužována chorobou. Roderick je zároveň přesvědčen, že jeho mysl a tělo ovládají temné síly, které jsou všude kolem domu Usherů, ony močály a temné lesy. Více prozrazovat nebudeme, ale základní témata jsou jasně stanovena: psychická nemoc, rodinná prokletí a také moc krajiny. Vzhledem k tomu, že Flanagan s těmito rovinami pracoval umně už ve svých předešlých dílech, je v podstatě jisté, že se opět máme na co těšit.