Návrat Hellraisera, Shyamalanovo klepání na apokalypsu i duchařské příběhy pro umírající omladinu

Žánrový výhled na streamu i v kinech. Tady jsou trailery týdne

HELLRAISER (2022)

Pro některé démoni, pro jiné andělé. Clive Barker se vrací na Hulu s další adaptací svého díla. Po povídkových Books of Blood (2020) přichází nová vize kultovního Hellraisera, kterého před pětatřiceti lety poprvé zfilmoval sám legendární literát. Moderní pojetí slavné novely polarizuje mezi fanoušky od chvíle, kdy bylo ohlášeno, že si vůdčího pekelníka zahraje žena. Nová verze se tak víc přiblíží svému literárnímu předobrazu a i když nám Doug Bradley bude fakt chybět, nutno podotknout, že Pinhead s tváří Jamie Clayton prostě nemohl dopadnout líp. Vůbec první upoutávka navíc naznačuje, že se tvůrci hodlají předlohy držet víc než jen v pojetí svých Cenobitů. Režie se ujal David Bruckner (The Ritual, Temný dům), námět napsal David S. Goyer (Smrtihlav, Blade, Godzilla) a celý projekt producentsky zaštítil sám Barker. Snímek uvede už 7. října streamovací služba Hulu, v Česku by měl být dostupný prostřednictvím Disney+.

KNOCK AT THE CABIN (2023)

Dave Bautista a jeho ozbrojení nohsledi zajali tříčlennou rodinu v izolované chatě uprostřed lesů a mají ty nejbizarnější možné požadavky. Režisér M. Night Shyamalan se po komiksové adaptaci Čas (2021) vrací na scénu s dalším nervákem podle literární předlohy. První trailer jeho Knock at the Cabin slibuje netradiční home invasion apokalyptických rozměrů, kde se bude hrát hlavně na paranoiu. Americká premiéra je naplánována na 3. února 2023, ta tuzemská zatím ještě není stanoven.

PŮLNOČNÍ KLUB (2022)

Pamatujete Stopy hrůzy? Pak vás čeká spousta nostalgie s novým hororovým seriálem Mikea Flanagana (Dům na kopci, Půlnoční mše). Pro ty, co byli, ty, co přijdou, i pro nás je tu adaptace hrůzostrašné kapesní novely Půlnoční klub od Christophera Pikea o hospicu pro umírající mládež, kde se každou noc schází parta chlapců a dívek vyprávějících si strašidelné příběhy reflektující pohnutou minulost jejich sanatoria. Kromě zmiňované knížky seriál začlení i výběr Pikeových dalších děl a v jedné z vedlejších rolí se představí scream queen Heather Langenkamp. Kompletní série vychází 7. října a její upoutávka láká na příjemně morbidní podívanou.

ĎÁBLOVA KOŘIST (2022)

Exorcismus z ženské perspektivy. Mladá jeptiška nastupuje do katolické školy vymítání démonů, aby se postavila ďáblovým přisluhovačům i své mužské konkurenci. Režisér Daniel Stamm se po paradokumentárním Poslední vymítání ďábla (2010) znovu pouští do satanské látky a minimálně podle traileru jeho novinka vyhlíží jako další solidní přírůstek exorcistního žánru. V českých a slovenských kinech od 27. října.