Režisér Temného domu chystá reboot slavného Hellraisera. Scénář napíše sám Clive Barker

Čeká nás duchovní pokračování kultovního hororu 80. let. Pinheada v něm bude hrát nově žena, ale má to svůj důvod

Původní Hellraiser vstoupil do kin roku 1987 a od té doby se stal skutečně kultovní klasikou hororového žánru a to zejména díky silnému vizuálnímu zpracování ústředního záporáka, Pinheada, jehož hlava je pokryta jehlami. S postupem času se jeho ikonické vzezření zařadilo vedle další monstrózní postavy hororové síně slávy, mezi taková jména jako Freddy Krueger či Jason Voorhees. Film byl založen na povídce dnes již legendárního spisovatele hororových příběhů, Clivea Barkera. Jednalo se o povídku Srdce propadlé peklu (tedy The Hellbound Heart), která u nás v češtině snad kvůli popularitě filmové adaptace vyšla také pod názvem Hellraiser.

Nyní se chystá nové filmové zpracování, které by mělo být rebootem celé série, která čítá čím dál více dílů, ovšem se silně sestupnou kvalitativní tendencí. Není pochyb, že první díl byl tím doposud nejlepším, ale zatímco druhý a třetí ještě mají jakýsi smysl, další mnohá pokračování jsou už jen béčkovými destiláty původního chytře koncipovaného námětu. Nový přírůstek do série by ale pochroumanou reputaci značky měl napravit a zkouší tedy celé univerzum Hellraisera rozjet od začátku. A k tomu má nejlepší předpoklady, protože scénář bude jako u prvního dílu opět psát sám Clive Barker. Režie se navíc chopí talentovaný mladý tvůrce David Bruckner, který stojí za chytrými horory kombinujícími strach z monster s komplikovanou psychologií postav a jejich traumaty, jako byly např. snímky The Ritual či Temný dům.

Další výraznou zprávou je také to, že hlavní roli, tedy onoho zlověstného Pinheada, si vůbec poprvé zahraje žena. A to konkrétně Jamie Clayton, známá hlavně ze seriálů Láska je láska a netflixovského Osmého smyslu. Změnit pohlaví ústřednímu hrdinovi či v tomto případě antihrdinovi (tzv. „gender-swap“) bývá často mezi některými diváky nepopulární. Mnoho lidí to považuje za pouhou úlitbu politické korektnosti Hollywoodu bez většího smyslu. V tomto případě se ale rozhodnutí filmařů obsadit Clayton naopak setkalo s nadšenými ohlasy, což je dáno hlavně tím, že v původní knize je Pinhead popsán spíše jako žena, s jemným hlasem, který „připomíná hlas nadšené malé dívky“, jak píše sám Barker.

Obecně jsou Cenobité, tedy specifičtí démoni z pekla, v Barberkově knižní mytologii vnímáni jako postavy bez jasného genderu, a tak je takové obsazení po letech mužských Pinheadů na místě a dává smysl. Většina ohlasů z Twitteru je nadšená a naopak si už dopředu dělá legraci z mužů, kteří si na casting budou stěžovat jenom proto, že nečetli původní povídku. Film by měl vyjít někdy příští rok na streamovací platformě Hulu, která jej také společně s Barkerem produkuje. Příští rok navíc uběhne výročí 35 let od premiéry prvního Hellraisera, a tak bude filmový reboot krásně symbolický. Sám Barker je navíc z projektu nadšený, což jenom potvrzuje nadějeplné vyhlídky na již teď napjatě očekávaný snímek. Řekl k tomu toto:

„Už jsem viděl nějaké nákresy a storyboardy z Brucknerova nového Hellraisera a musím říct, že vzdávají hold původnímu filmu, který jsme vytvořili, ale zároveň ho zavádí na místa, kde nikdy předtím nebyl. Tohle je Hellraiser na škále a úrovni, kterou jsem prostě vůbec nečekal. David a jeho tým jsou úplně ponoření do mytologie celé série, ale mě baví hlavně to, jak svým přístupem respektují originál a zároveň ho revolucionizují pro nové generace.“ Co dodat, rozhodně je na co se těšit.