Nový VŘÍSKOT boduje. V kinech už pokořil 100 milionovou hranici

Návrat ikonické franšízy za sebou má první milník. Podaří se mu v tržbách předběhnout předcházející díly?

Ghostface si uřízl pořádný kus divácké přízně. Páté pokračování kultovní vyvražďovačky Vřískot vsadilo na nostalgii i uctivou poklonu dílu zesnulého Wese Cravena a vzalo kina útokem. Návrat osvědčené značky, jež svého času formovala celou generaci hororových fanoušků, utržil jen během otevíracího víkendu úctyhodných 30 milionů dolarů a zasadil tak bodnou ránu kralujícímu Spider-Manovi: Bez domova, kterého po měsíci sesadil ze zlaté příčky návštěvnosti. Slušně si vedl i v tuzemsku, kde si jeho premiéru nenechalo ujít 11 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali bezmála 2 miliony korun.

Úspěšná štace uvědomělého re-quelu tím ale nekončí. Po třech promítacích týdnech si v domácích tržbách stihl připsat 62,6 milionu dolarů a dalších 44 mega přišlo ze zbytku světa, čímž pokořil stomilionovou hranici v celosvětových tržbách. Daleko za sebou tak nechal čtvrtý díl, který se o komerční restart celé série pokoušel už před jedenácti lety, v kinech ovšem pohořel a celkově vydělal pouhých 38 miliónů dolarů ve Státech a 97 milionů celosvětově. Pokud návštěvnost v následujících dnech nepoleví, mohl by nový Vřískot do čtrnácti dnů předběhnout trojku s 89 miliony v amerických pokladnách a je tu dokonce reálná šance, že během následujících týdnů dožene první dva filmy. Jednička ve své domovině vydělala 103 milionů a dvojka zůstává hned za ní se 101 miliony dolarů.

Pro snímek natočený za 24 milionů je to rozhodně velký úspěch, a to nejenom covidovou optikou. Výdělkům navíc nahrávají nadšené ohlasy diváků i pochvalné recenze kritiků. Tu naši si můžete přečíst tady. A že nás šestka nemine, to už je teď nad slunce jasné. Ostatně sami režiséři Tyler Gillett a Matt Bettinelli-Olpin se nechali slyšet, že by s dalším návratem k sérii neváhali ani vteřinu.