POSLEDNÍ ZÁVOD: Mrazivý survival z Krkonoš se představuje první upoutávkou

Legendární příběh Hanče, Vrbaty a Ratha ožívá v tuzemském survivalu. První záběry lákají na autentické prostředí tragického závodu i klaustrofobické výjevy z osudové bouře

Před více než 100 lety se legendární závodník Bohumil Hanč vydal na svůj poslední lyžařský závod. Padesátikilometrová trať táhnoucí se po hřebenech Krkonoš se mu na Velikonoce roku 1913 stala osudnou a během snahy o jeho záchranu zemřel i Hančův dlouholetý přítel Václav Vrabata. Rekonstrukci jedné z největších tragédií českého sportu nově zfilmoval režisér a scénárista Tomáš Hodan a jeho snímek nazvaný POSLEDNÍ ZÁVOD přinese vůbec první tuzemské survival drama. Drsné prostředí předválečných krkonošských hřbetů představuje mrazivá upoutávka, v níž hraje prim nelítostná horská bouře a klaustrofobické scenérie z osudné trati.

Filmový příběh se vedle dramatické snahy o přežití zaměří také na historický kontext a dobový střet českého živlu s německým. Výrazné pozornosti se dostane postavě sportovce Emericha Ratha, který oproti svým krajanům z Německa nebojkotoval závody v Česku a pravidelně se jich zúčastňoval. Sám během onoho tragického závodu nasadil krk, aby nezvěstného Hanče v prudké sněhové vánici našel. Jenže osud Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, se dobovým režimům nehodil, a tak byl Rath ze všeobecně známých událostí takřka vymazán. Svědčí o tom hlavně první filmové zpracování smutné historie, snímek Synové hor z roku 1956, který překrucuje fakta ve prospěch propagandy. Rath nakonec zemřel v zapomnění jako bezdomovec.

„Po sto let byl příběh Hanče a Vrbaty překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci. Postava sportovce Emericha Ratha byla zcela vymazána. Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal,“ dodává k Poslednímu závodu producent Ondřej Beránek.

Snímek se připravoval dlouhých šest let a jeho scénář měl celkem dvanáct verzí. Samotné natáčení probíhalo února do dubna letošního roku v extrémních podmínkách na autentických místech nejvyšších českých vrcholků. Jak sami tvůrci uvádějí, hlavní roli ve filmu hraje počasí, nicméně postavy mrazivého příběhu ztvárnili Kryštof Hádek, Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Judit Bárdos, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl, Jan Nedbal, nebo Cyril Dobrý.

Poslední závod dorazí do českých kin 17. února 2022. Na Slovensku bude historický survival uveden jen o týden později.