POSLEDNÍ ZÁVOD: Historický survival láká novou upoutávkou

Příběh Hanče, Vrbaty a Ratha jak se opravdu stal. Trailer ambiciózního českého snímku slibuje dobovou autentičnost i mrazivou krutost hor

Kryštof Hádek v roli legendárního závodníka Bohumila Hanče vyráží na osudnou trať po krkonošských hřebenech v dramatické filmové rekonstrukci jedné z největších tragédií českého sportu. Velkolepý snímek POSLEDNÍ ZÁVOD, který se natáčel na stejných místech jako nechvalně proslulý lyžařský závod z roku 1913, se po klaustrofobickém teaseru představuje v plnohodnotné upoutávce. Ta láká na nerovný souboj člověka s nelítostnou přírodou i skutečné osudy trojice Hanč, Vrbata a Rarth zasazené do autentického historického kontextu.

Mrazivé drama se vedle survivalu uprostřed drsných podmínek dobových Krkonoš zaměří také na tehdejší střet českého živlu s německým a velkého prostoru se dostane zejména postavě Emericha Ratha, kterého komunisti navzdory zásluhám z celého příběhu prakticky vymazali. Tvůrcům se údajně po sto letech překrucování nevyhovujících faktů režimem podařilo z dochovaných materiálů zrekonstruovat celý závod tak, jak se opravdu udál.

Za filmem stojí scénárista a debutující režisér Tomáš Hodan, který svou celovečerní prvotinu připravoval posledních šest let. Samotné natáčení probíhalo od února do dubna minulého roku v extrémních podmínkách českých vrcholků a na reálných místech závodu. Postavy smutného příběhu vedle Hádka dále ztvárnili Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Judit Bárdos, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl, Jan Nedbal, nebo Cyril Dobrý.

Premiéra Posledního závodu se z původního 17. února nakonec přesouvá na 24. března 2022. Tedy přesně na den 109. výročí tragického odchodu Hanče a jeho dlouholetého přítele Václava Vrbaty.