SPALOVAČ MRTVOL: Rozhovory s Herzem a Milotou o vzniku hypnotického československého hororu

Poslechněte si pozoruhodnou genezi černé perly tuzemské kinematografie ve vyprávění režiséra Juraje Herze a kameramana Stanislava Miloty

Surrealistický horor, černohumorná satira, politická alegorie nebo hrůzná tragikomedie. Ať už si k němu dosadíme jakýkoliv přívlastek, SPALOVAČ MRTVOL je unikátní a zcela osobitý snímek, jež se právem řadí mezi ikonické horory nejen 60. let minulého století. Provází ho stejně nadčasová aura jako dvojici hororových milníků, které vznikly ve stejném roce. A sice Romerovu Noc oživlých mrtvol nebo Polanského Rosemary má děťátko. Skličující atmosféra spolu s působivým formálním zpracováním a nelidským Rudolfem Hrušínským z filmového Spalovače dělají ještě sugestivnější a děsivější zážitek, než je literární předloha Ladislava Fukse. A právě realizaci této černé perly kinematografie se věnuje koláž rozhovorů režiséra Juraje Herze a kameramana Stanislava Miloty, kterou ze Sbírky zvukových záznamů Národního filmového archivu dala dohromady Veronika Hanáková.

Vznik jednoho z nejvýznamnějších a nejlépe hodnocených děl tuzemské produkce provází celá řada zajímavých historek a povídaček. Těm se ostatně věnují rozhovory obou tvůrců, které Hanáková rozdělila do jedenácti tematických částí a poskládala do komplexního celku mapujícího pozoruhodnou genezi československého filmového klenotu. Od Herzova nadšení z Fuksova morbidního titulu a následného zklamání z knihy, přes Hrušínského prvotní odmítnutí role, využití rybího oka nebo natáčení v reálných krematoriích, až po alternativní konec a druhý život snímku po jeho uvedení v kinech.

Audio dokument Spalovač mrtvol ve vyprávění režiséra Juraje Herze a kameramana Stanislava Miloty je zdarma dostupné na oficiálním youtubovém kanálu Národního filmového archivu. Poslechnout si ho můžete také přes odkaz níže. Spalovač mrtvol je dostupný v restaurované podobě na Blu-ray a DVD discích nebo online na Netflixu.