FRITZCHEN: Indonéský mistr hrůzy Joko Anwar chystá svůj anglicky mluvený debut

Režisér Prokleté vesnice adaptuje sci-fi povídku Charlese Beaumonta pro západní diváky

Uznávaný filmař Joko Anwar, jehož žánrová tvorba v posledních letech výrazně pozvedla indonéskou kinematografii, se vydává za hranice rodné země, aby pro americkou produkční společnost Village Roadshow natočil svůj anglicky mluvený debut. Tím bude adaptace povídky Fritzchen od Charlese Beaumonta, plodného autora spekulativní fikce a dvorního scénáristy formativní televizní antologie Roda Serlinga Twilight Zone.

Původní povídka poprvé publikovaná v roce 1953, v sobě mísí prvky science fiction s hororem a popisuje setkání chlapce s podivným tvorem na pláži. Detaily k příběhu filmového zpracování se zatím drží v tajnosti, už teď je ale jisté, že od Anwara můžeme čekat další osobitý počin plný hutné atmosféry. Jeho zatím poslední snímek Impetigore, který se českým divákům představil loni na festivalu v Karlových Varech pod názvem Prokletá vesnice, byl dokonce vybrán jako indonéský zástupce na Oscary pro rok 2021.

Scénář podle Beaumontovy předlohy momentálně píše debutující Michael Voyer, který za sebou má pouze krátkometrážní hororový projekt Tightening Our Belts z roku 2013. Produkce se pak ujme David Kopple za studio Entertainment 360, jenž stálo mimo jiné za seriálovou adaptací polárního hororu Dana Simmonse Terror. Ještě před Fritzchenem nás ale čeká Pengabdi Setan 2: Communion, Anwarovo pokračování povedeného remaku indonéské klasiky Satan’s Slave z 80. let, které by mělo premiérovat v průběhu letošního roku.

Režisér Joko Anwar na place Prokleté vesnice