The Platform slibuje hotovou žánrovou hostinu


Existují tři druhy lidí. Ti, co sedí na vrcholu, ti, co jsou na dně a pak ti, kteří padnou.

Celovečerní debut producenta a režiséra Galdera Gaztelu-Urruita z dystopické budoucnosti, kde se příslovečný společenský žebříček stal základem pro moderní vězeňský systém, patří k těm vůbec nejzajímavějším žánrovým titulům, co se v loňském roce urodily. A už brzy se ho dočkáme na Netlfixu!

Španělský sci-fi horor THE PLATFORM (EL HOYO) nás vezme do novodobé věznice zvané Jáma, kde zuří krutý třídní boj. Trestanci jsou rozdělováni do vertikálně řazených cel propojených obrovskou dírou uprostřed podlahy, která funguje jako šachta pro plošinu s jídlem. Ta se jednou denně na několik minut zastaví v každém patře. Všichni vězni mají svůj příděl, ti z horních podlaží ale snědí veškeré zásoby a na ty z nižších pater se obvykle nedostane. Pokud jsou vůbec ještě naživu.

The Platform mělo premiéru na loňském Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde získalo diváckou cenu za nejlepší film v sekci Půlnočního šílenství. Z festivalu v Sitges si pak odneslo několik dalších ocenění, včetně nejlepšího celovečerního snímku, režijního objevu nebo nejlepších efektů.

Netflix film popisuje jako zvrácenou společenskou alegorii, která představí lidstvo v jeho nejtemnější a nejhladovější podobě. Což první trailer jenom stvrzuje a zároveň slibuje vertikální variaci Ledové archy (2013) říznutou Kostkou (1997) s úchvatným production designem.

The Platform premiéruje online už 20. března pod českým názvem DÍRA.

Díra plakát