Festivalový hit Relic děsí v první upoutávce

Děsivý pohled na stařeckou demenci v srdceryvném hororu

Australská novinka RELIC se stala hotovou žánrovou senzací letošního festivalu Sundance. Zahraniční recenze chválou rozhodně nešetří a označují ji za jeden z nejlepších hororů tohoto roku. První upoutávka dává tušit, že tentokrát by nemuselo jít o plané sliby.

Celovečerní debut režisérky Natalie Eriky James sleduje tři generace žen stojící proti nadpřirozeným silám. Když se za podivných okolností ztratí Edna, nejstarší z nich trpící pokročilým stádiem demence, vydávají se její dcera Kay a vnučka Sam do odlehlého rodinného sídla, aby ji našly. Brzy zjistí, že se v domě skrývá něco zlověstného. Něco, co Ednu očividně ovládá.

Tenhle moderní pohled na klasické schéma strašidelného domu je popisován jako emocionálně zničující zážitek pohybující se někde mezi Babadookem a Děsivým dědictvím. Scénář napsala režisérka společně s Christianem Whitem, se kterým spolupracovala už na krátkometrážním hororu Creswick (2017). Ústřední trojici žen si zahrály Robyn Nevin, Emily Mortimer a Bella Heathcote. Teaser toho příliš nevyzrazuje, za to ale dává hojně nasát zneklidňující atmosféry a pochmurného tónu filmu.

Relic vychází na VOD a ve vybraných zámořských kinech 10. července.