RELIC spojuje hrůzu s lidskou tragédií v další mrazivé upoutávce


Body horor, duchařina a multigenerační drama tří žen. To všechno v sobě spojuje celovečerní debut australské režisérky Natalie Eriky James RELIC, který se díky nadšeným ohlasům z festivalu Sundance rychle vyšvihl mezi nejočekávanější horory tohoto roku.

Když za podivných okolností zmizí její duševně nemocná matka Edna (Robin Nevyn), vydává se Kay (Emily Mortimer) spolu se svou dcerou Sam (Bella Heathcote) do odlehlého rodinného domu, aby pomohla policii s pátráním. Edna se sice brzy najde, po jejím návratu se ale situace jenom zhorší. Něco se totiž vrátilo s ní. Něco, co přinutí všechny tři ženy čelit svým osobním démonům a traumatickým stínům minulosti.

Relic nabídne moderní pohled na klasické schéma strašidelného domu kombinující nadpřirozenou hrůzu se skutečnou lidskou tragédií. Při psaní scénáře, na němž spolupracovala s Christianem Whitem, se Erika James inspirovala japonskými horory a vycházela z vlastních zkušeností s Alzheimerovou chorobou, jíž trpěla její babička. Výsledkem je podle kritiků emocionálně zničující zážitek plný plíživého děsu, který přirovnávají k Babadooku a Děsivému dědictví. Na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes si aktuálně drží čerstvých 100%.

Nová upoutávka, opírající se o ponurou atmosféru a zlověstnou přítomnost něčeho nelidského, pak působí, jako by šlo o další žhavý titul z osobitého portfolia studia A24.

Relic premiéruje ve vybraných amerických kinech a zároveň digitálně na VOD už 10. července.