PĚT ODSTÍNŮ RUDÉ | TEMNÉ FILMY NA VALENTÝNSKOU SLEDOVAČKU

Na co koukat na Valentýna

Láska kvete v každém žánru. A protože nadcházející víkend patří právě zamilovaným, vybrali jsme pro vás několik filmových titulů z českého streamu, které jsou plné romantické hrůzy. Tak zapalte svíčky a rozněžněte se s námi u následující pětice žánrovek.


VALENTINE (2001)

Pomsta je sladší než valentýnské cukrovinky. Jeremy Melton by o tom mohl vyprávět. Před třinácti lety si kvůli tyranským spolužačkám prošel na den svatého Valentýna hotovým peklem. Teď nastal čas, aby jim všechno vrátil i s úroky. Na pětici kamarádek tak čekají nejenom zlomená srdce, ale i další smrtelná zranění. Valentine režiséra Jamieho Blankse (Temná legenda) potkal podobný osud, jako svého času kanadskou kultovku My Bloody Valentine. A to sice výrazný cenzurní zásah, který zbavil většinu mordů jejich původní šťavnatosti. Navzdory tomu se ale pořád jedná o svižnou, humorně laděnou vyvražďovačku, co navazuje na dobový trend svátečních slasherů a vzdává holt osmdesátkovým klasikám. Prostě ideální sledovačka na valentýnský večer, která zcela příhodně slaví 20 let od svého uvedení. Dostupné online na iTunes a Google Play.


ČERVENÁ TEČKA (2021)

Láska někdy bolí. A v severských thrillerech to platí dvojnásob. Aby rozdmýchali zašlou vášeň, vydávají se manželé na dobrodružný výlet do hor. Pohádková výprava zasněženou krajinou se ale rychle mění ve zběsilý úprk, když se stanou terčem neznámého odstřelovače. Švédský nervák z netflixovského valentýnského lineupu nabízí mrazivou podívanou, která místy zachází až do překvapivě nevybíravých situací. Zajímavým způsobem si přitom pohrává s diváckými sympatiemi vůči postavám. Ty totiž vedle zjevné hrozby musí čelit také sami sobě, když na povrch vyplavou dávná tajemství. Červenou tečku najdete online na Netflixu.


MRTVÍ A NEKLIDNÍ (2013)

Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, jestli se zombie může zamilovat, tady máte odpověď. R je obyčejný nemrtvý, který si den co den prochází ubíjející zombie rutinou. Všechno se změní, když se zakouká do jedné ze svých obětí. Zabíjet mu nechutná a myslí jenom na ni. A zdá se, že ani on jí není lhostejný. Jejich neobvyklý románek rozpoutá řetězec událostí, které mohou změnit celý svět. Mladí a neklidní jsou nadmíru zábavnou a nepředvídatelnou zom-rom-com, která dokazuje, že láska holt dokáže přenášet i živé mrtvé. A ke všemu má sympatické hrdiny v podání Nicholase Houlta a Teresy Palmer. Nemrtvá variace klasické shakespearoviny je dostupná online na Voyo.


MOUCHA (1986)

Mladá novinářka se zamiluje do ambiciózního vědce, co objevil způsob, jak teleportovat věci i živé organismy. Milostný vztah ale naruší obyčejná moucha domácí, která odstartuje děsivou proměnu jejich životů. Kanadský režisér David Cronenberg osobitým způsobem zpracoval hrůzostrašnou povídku George Langelaana. Výsledkem je ten nejnechutnější romantický příběh všech dob. Cronenbergova adaptace sleduje efektivní transformaci člověka v nelidské monstrum, zatímco jeho oddaná partnerka může všem těm hrůzám jenom bezmocně přihlížet. To vše je podpořené úžasnými, Oscarem oceněnými maskami, které z filmu dělají nezapomenutelnou lahůdku. Mouchu si můžete pustit online na iTunes a Google Play.


PSI NENOSÍ KALHOTY (2019)

Juhovi tragicky utonula žena. Incident, který se navíc udál před zraky jejich malé dcerky, ho neustále pronásleduje a znemožňuje mu navázat vztah s lidmi. Z letargie ho vytrhne až setkání s dominou Monou. Její svět mu učaruje a stane se závislý na dušení. Občas ale zachází až příliš daleko. Temné bdsm drama i romantická sado-maso komedie. To je oceňovaný finský snímek s českou stopou Psi nenosí kalhoty, který je navzdory všemu tomu škrcení, důtkám, vymláceným zubům a tragickým tématům pořád ještě poctivým zamilovaným příběhem. Jednu z vedlejších rolí si zahrála Ester Geislerová a hudbu k filmu složil Michal Nejtek. Online si ho můžete pustit na Aerovodu.


+ BONUS
co musíte pohledat na DVD

KRVAVÝ VALENTÝN 3D (2009)

Tom Hanninger se vrací do svého rodného města. Uběhlo přesně deset let od tamního valentýnského masakru, při kterém šílený horník krumpáčem pozabíjel přes dvacet lidí. Jenže právě na svátek zamilovaných se brutální vraždy začínají opakovat. Původní My Bloody Valentine byste na tuzemském trhu hledali marně. Pořád si ale můžete pustit povedený remake. Nadmíru zábavná aktualizace z roku 2009 možná postrádá atmosféru originálu, vše ale vynahrazuje dokonalým využitím stereoskopického obrazu. Takže prim tu hrají především efektní 3D mordy a sympaťák Jensen Ackles z Lovců duchů. Film sice není dostupný online, pořád ho ale snadno seženete na DVD plackách.