Katastrofický thriller GREENLAND: POSLEDNÍ ÚKRYT se právě přiřítil na Blu-ray discích

Loňské kino resty postupně vycházejí na domácách nosičích

Gerard Butler s rodinou prchá před globální apokalypsou. Jejich poslední šancí na přežití je úkryt v Grónsku. Povedených katastrofických filmů je v poslední době jako šafránu. A právě tuhle díru se rozhodl zaplnit režisér a kaskadér Ric Roman Waugh s civilním thrillerem GREENLAND: POSLEDNÍ ÚKRYT. Ten se českým kinům sice úspěšně vyhnul, na domácí nosiče se ale právě přiřítil s (téměř) plnou parádou.

John Garrity se s manželkou a malým synem vydávají na nebezpečnou cestu do grónských podzemních bunkrů, aby našli útočiště před obrovskou kometou mířící k Zemi. Srážka je nevyhnutelná a zánik lidstva neodvratný. Jakmile se spustí odpočítávání apokalypsy, panika jenom roste. Každý bojuje sám za sebe a ze všech pocestných se najednou stává potenciální hrozba. Podaří se trojici protagonistů najít nový bezpečný domov včas?

Greenland nabízí uvěřitelný pohled na světovou katastrofu, který místo velkolepých destruktivních atrakcí sází na obyčejné hrdiny a jejich intenzivní boj o život. Scénář k filmu napsal autor klaustrofobického surivivalu Pohřben zaživa, Chris Sparling. Za kameru měl původně usednout Neill Blomkamp a do hlavní role byl obsazen Chris Evans. Oba ale nakonec dali přednost jiným projektům. Otěže po nich přebrali Waugh s Butlerem, kteří spolu jednu národní hrozbu odvraceli už v povedeném akčňáku Pád anděla. Ve vedlejších rolích si zahráli Morena Baccarin (Firefly), Roger Dale Floyd (Doktor spánek) a Scott Glenn (Pozůstalí).

Tuzemské vydání obsahuje kompletní českou podporu. Dabing i původní znění jsou dostupné v DTS-HD Master Audiu 5.1. Bohužel disk se obejde bez jakékoliv bonusové výbavy. Přitom zahraniční edice disponují navíc komentářem režiséra, pěti minutami vystřižených scén včetně původního konce nebo kratičkým dokumentem Humanity. Tuzemský trh kompletně mine také UHD verze filmu. I tak jsme ale rádi, že čeští distributoři dohánějí loňské kino resty alespoň touto cestou.