ZELENÝ RYTÍŘ: Dechberoucí trailer temného zpracování artušovských mýtů

Moderní variace klasického příběhu slibuje návrat epické fantastiky

V dobách, kdy čest byla vším a odvaha dělala krále, se zrodila legenda. Režisér David Lowery po poetické duchařině Přízrak znovu spojil síly s produkčním studiem A24, aby převyprávěl klasický příběh z legend o králi Artušovi. První trailer jeho středověké novinky ZELENÝ RYTÍŘ slibuje dechberoucí podívanou a láká na návrat epické filmové fantastiky.

Sir Gawain, chrabrý, ale svéhlavý rytíř kulatého stolu a synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu. Na jejím konci ho čeká osudový vyzyvatel – obrovský a tajemný Zelený rytíř. Během své poutě, kdy blíže poznává sám sebe, musí Gawain čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království.

Loweryho dark fantasy z artušovského cyklu je adaptací rytířské básně Sir Gawain a Zelený rytíř z konce 14. století, která původní příběh představí v originálním, hororově laděném zpracování. Scénář, jenž si oceňovaný režisér sám napsal, nahrazuje citlivou poetiku legendy mnohem temnějšími tóny, za něž si snímek vysloužil eRkový rating. V hlavních rolích tohoto osobitého projektu se představí Dev Patel (Milionář z chatrče), Alicia Vikander (Ex Machina), Joel Edgerton (Dárek), Sarita Choudhury (Žena ve vodě), Sean Harris (Mission Impossible), Kate Dickie (Čarodějnice), Barry Keoghan (Zabití posvátného jelena) a Ralph Ineson (Čarodějnice), který se ukrývá pod maskou zeleného vyzyvatele.

Původně měl Zelený rytíř dorazit do kin už v květnu minulého roku, z důvodu pandemie koronaviru byla nakonec jeho zámořská premiéra odložena až na 30. července 2021. Do českých a slovenských kin snímek hodlá nasadit distribuční firma Forum Film CZ, na pevný datum premiéry si ale budeme muset ještě počkat.