1899: Autoři německého seriálu Dark chystají další mysteriózní projekt

Jantje Friese a Baran bo Odar vyplouvají na tajemnou plavbu plnou záhad a hrůzy

Tvůrci oceňovaného německého hitu Dark pro Netflix připravují další mysteriózní projekt. Jejich tajemná novinka nazvaná 1899 nás vezme na historickou zaoceánskou plavbu, která se zvrhne v děsivou noční můru plnou záhad. Pestrá směsice imigrantů plující za lepším životem do Nového světa totiž během své cesty narazí na nezvěstnou loď unášenou mořskými proudy. Na její palubě objeví děsivou hádanku, která odhalí dávné tajemství spojující osudy všech cestujících dohromady.

Ambiciózní historický seriál od autorské dvojice Jantje Friese a Baran bo Odar momentálně vzniká v německém studiu Babelsberg a to konkrétně v nejmodernějším ateliéru známém jako Volume. Samotné natáčení probíhá podobným způsobem jako v případě The Mandalorian u Disneyho, a sice v enormních prostorech obklopených dynamickým LED pozadím. Na to se za pomoci herního enginu Unreal promítá počítačem renderované prostředí umožňující filmařům v reálném čase natáčet v potřebných lokacích. Tento virtuální prostor nahrazuje komplikovanou postprodukci klíčování, které je zapotřebí při využívání zeleného pozadí.

1899 se ponese v podobném duchu jako Dark, její autoři nicméně podotýkají, že se rozhodně nechtějí opakovat. Divoké cestování v čase tak nejspíš tentokrát nehrozí, mozaika příběhů jednotlivých hrdinů se ale má rozkrývat obdobným způsobem, jako v předchozím seriálu. První řada bude mít celkem osm dílů a Friese s Odarem plánují hned několik sezón. Kolik jich ve výsledku bude, to závisí hlavně na sledovanosti a producentech z Netflixu. Do halvních rolí byli obsazeni Emily Beecham, Aneurin Barnard, Andreas Pietschmann, Miguel Bernardeau, Maciej Musial, Lucas Lynggaard Tonnesen, Clara Rosager, Maria Erwolter, Mathilde Ollivier, Gabby Wong, Jonas Bloquet, Alexandre Willaume nebo Anton Lesser.

Prokletá plavba do tajemných vod začne někdy v roce 2022. My se rozhodně nemůžeme dočkat, s čím se její tvůrci vytáhnou tentokrát. Námořních hororů totiž nikdy není dost. A těch opravdu povedených je jako šafránu.