Zemřel Richard Donner, režisér klasik Přichází Satan, Rošťáci a Smrtonosná zbraň


V pondělí 5. srpna zemřel ve věku 91 let režisér a producent Richard Donner. Jeho filmografie čítá na tři desítky filmů a zahrnuje ty nejznámější snímky 70. a 80. let. Se smutnou zprávou přišla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Příčinu úmrtí rodina neuvedla.

Hvězdnou kariéru newyorkského rodáka nastartovala dnes už kultovní adaptace hororového románu Omen: Ďáblovo znamení. Donnerův Přichází Satan! se stal jedním z nejvýdělečnějších filmů roku 1976. Sklízel nadšení jak u diváků, tak kritiků a dokonce získal Oscara za nejlepší hudbu. Skutečnou hvězdu z něj ale udělal až jeho následující snímek. Tím byla filmová komiksovka Superman s Christopherem Reevem v titulní roli, která celosvětově vydělala přes 300 miliónů dolarů. Souběžně s prvním Mužem z oceli vznikalo i jeho pokračování. Kvůli rozkolu s producenty ale od něj Donner nakonec odešel a Supermana II dokončil režisér Richard Lester.

Donner se nepříjemnou zkušeností nenechal odradit a vrhl se do dalších, neméně úspěšných projektů. Svůj post hollywoodského hitmakera ztvrdil nestárnoucím dětským dobrodružstvím Rošťáci, které natočil podle scénáře Chrise Columbuse v produkci Stevena Spielberga. Ve stejném roce vytvořil dobrodružnou pohádku Jestřábí žena. Svého nejúspěšnějšího titulu se dočkal o dva roky později, kdy pro studio Warner Bros. režíroval jeden z nejrespektovanějších akčních filmů všech dob, žánrový blockbuster Smrtonosná zbraň s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem. Fenomenální krimi thriller o nesourodé dvojici policistů nastartoval úspěšnou filmovou sérii, která si celosvětově přišla na více než 900 miliónů dolarů. Donner natočil všechny čtyři části.

Neméně významné počiny po sobě tento filmový velikán zanechal i na poli televize. Jako režisér pracoval na legendárním seriálu The Twilight Zone, pro který připravil například ikonickou epizodu Nightmare at 20,000 Feet, a následně se podílel na dalších kultovních projektech jako The Man from U.N.C.L.E., Gilligan’s Island, The Banana Splits Adventure Hour nebo Kojak. Mimo to je autorem pravděpodobně nejvtipnějších povídek z hororového cyklu Příběhy ze záhrobí.

Společně se svou manželkou založil ve druhé polovině 80. let produkční společnost The Donners‘ Company, která se do obecného povědomí dostala díky dobrodružné trilogii Zachraňte Willyho nebo filmové sérii X-Men. Donnerovým posledním snímkem byl akční thriller 16 bloků s Brucem Willisem.