KLÍCKA: Do kin vstupuje temné drama plné hitchcockovské atmosféry


Režisér Sean Durkin se po bezmála desetileté odmlce vrací s dalším celovečerním filmem. Po sektářském debutu Martha Marcy May Marlene, kde se znepokojivou precizností sledoval snahu traumatizované dívky o návrat k odcizené rodině, se rozhodl prozkoumat děsivý rozpad manželských hodnot v temném dramatu plném hitchcockovské atmosféry. Filmová novinka KLÍCKA, která zakončovala letošní festival v Karlových Varech, právě vstupuje do českých kin.

Komoditnímu makléři Rorymu pomalu vysychají obchodní příležitosti ve Spojených státech. S vidinou snadno nabytého bohatství v tepajícím Londýně konce 80. let 20. století proto opouští pohodlný život a s celou rodinou se přesouvá do pronajatého velkolepého sídla na anglickém venkově. Ačkoli má jeho žena Allison svoje pochybnosti, udělá, co se od ní očekává, a následuje manžela do cizí země. Roryho životní sen – uskutečnit výnosný obchod a dostat se do nejvyšších pater společenského žebříčku – je na dosah a on je mu ochoten přinášet stále větší oběti na úkor vlastní rodiny i přátel. Věci se postupně vymykají kontrole a rodinná idyla začíná vrzat stejně jako prkna staletého domu.

Scénář k filmu si opět napsal sám Durkin. Do hlavních rolí obsadil jednoho z nejvyhledávanějších herců současnosti, Juda Lawa, a vycházející hollywoodskou hvězdu Carrie Coon, která na sebe upozornila zcela výjimečným hereckým výkonem v seriálu Pozůstalí. Právě jejich ztvárnění rozpadajícího se svazku spolu s tíživou atmosférou a divokou přehlídkou manželských her z Klícky dělá nepříjemně autentickou a krajně zneklidňující podívanou, která s diváky zůstane ještě dlouho po jejím zhlédnutí.

Precizně natočený psychologický thriller mapující proměnu ideálního vztahu v deprimující past najdete ode dneška v kinech po celé České republice.