SILENT NIGHT: Apokalyptické vánoce s Keirou Knightley a břitkým humorem

Už žádné pohádky a koledy. Hvězda vánoční klasiky Láska nebeská přepne o svátcích do temnějšího módu

Keira Knightley opouští svou roli půvabné novomanželky Juliet, která se těsně před Vánoci dozvídá o tajném ctiteli. V celovečerním debutu SILENT NIGHT scenáristky, producentky a režisérky Camille Griffin, která roky pracovala jako klapka, se představí coby hostitelka velkolepého vánočního setkání, na nějž pozve rodinu a bývalé spolužáky z internátní školy s jejich protějšky.

Drama říznuté suchým britským humorem ale nabere ponurý spád s nečekaným příchodem smrtící mlhy, připravené udusit veškerý život na planetě. „Můj film zkoumá hranice, kam až protagonisté dokážou zajít, aby zabránili utrpení a ochránili své milované osoby,“ nechala se tvůrkyně slyšet v rozhovoru pro server Women and Hollywood.

Filmařku, jež má na kontě několik kraťasů, prý k námětu inspirovalo vlastní rodičovství, kdy se snaží pro své děti udělat všechno, ale stejně selhává. „Doufám, že snímkem publikum vybídnu k zamyšlení nad tím, jak zacházíme s přírodou, dětmi a společností, abychom se mohli zlepšit. Zkrátka kladu všechny ty velké otázky, na které nikdo rád nepomýšlí,“ dodala Griffin.

Vedle Knightley se mezi hrdiny čelícími nevyhnutelné apokalypse objeví nové hororové tváře, třeba hvězda poslední wanovky Zhoubné zlo Annabelle Wallis nebo Ṣọpẹ Dìrísù známý z netflixového počinu Jeho dům. Griffin do úlohy potomků ústředních postav obsadila trojici vlastních synů – Romana Griffina Davise, který předloni zazářil v hitlerovské satiře Králíček Jojo po boku Scarlett Johansson a protagonistky Wrightovy novinky Poslední noc v Soho Thomasin McKenzie, a také jeho bratry Gilbyho a Hardyho.

Příběh o Vánocích, které se neblaze zvrtnou, vstoupí do amerických a britských kin letos 3. prosince. Zda se dočká i evropské distribuce, se zatím neví.