JUNIOR: Krátkometrážní prvotina od režisérky kontroverzního Titan je po omezenou dobu online!

Dvacetiminutový body horor od francouzské provokatérky Julie Ducournau uvádí exkluzivně internetový portál Mubi. Online bude jen do ledna

Roku 2016 na sebe upozornila celovečerním debutem Raw, kde syrovým způsobem demonstrovala ztrátu nevinnosti prostřednictvím kanibalismu, a o pět let později navázala neméně kontroverzním body hororem Titan o tanečnici, kterou oplodnil Cadillac, aby se následně stala sériovou vražedkyní. A tento odvážný počin jí vynesl rovnou hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes. Provokativní francouzská režisérka Julia Ducournau patří k těm vůbec nejtalentovanějším mladým hlasům současného žánrového filmu. My v redakci se její tvorby nemůžeme nabažit a vy byste ji rozhodně neměli minout. Nově si po omezenou dobu můžete pustit její krátkometrážní prvotinu, energický body horor JUNIOR z roku 2011, který exkluzivně uvádí internetový portál a filmový distributor Mubi.

Dvacetiminutový snímek sleduje třináctiletou dívku Justine, které nikdo neřekne jinak než Junior. Stylizuje se jako tomboy, má specifický smysl pro humor, typické holčičí problémy jsou jí nanejvýš odporné a drží se výhradně chlapecké společnosti.  Když u ní ale propukne akutní střevní chřipka, začíná si na své těle všímat podivných a často až nadpřirozených změn.

Ducournau si ke svým filmům zpravidla sama píše scénáře a v tomto ohledu není žádnou výjimkou ani Junior. Podobně jako v její celovečerní tvorbě, i tady se hlavním hybatelem děje stává tělo a jeho transformace, skrz kterou autorka svým osobitým způsobem vypráví jedinečný příběh o dospívání dívek a doslova fyzické potyčce s pubertou. Do hlavní role obsadila svou dvorní herečku, uhrančivou Garance Marillier, pro kterou to byla vůbec první zkušenost před kamerou.

Junior je momentálně dostupný na webu Mubi, kde by měl vydržet až do 5. ledna 2022, tak si ho určitě nenechte ujít. Režisérčin následující snímek Raw najdete online ve videotéce služby Edisonline. Její Zlatou palmou oceněná novinka Titan na svou tuzemskou digitální distribuci ještě čeká, pořád ji ale můžete stihnout na velkém plátně ve vybraných českých kinech.