TITAN: Kontroverzní vítěz filmového festivalu v Cannes vstupuje do českých kin

Sexem, krví i motorovým olejem nasáklý body horor od autorky provokativního kanibalského dramatu Raw rozdělil festivalové publikum. Teď si ho na velkém plátně můžou užít i čeští diváci

Kde končí sexualita a začíná body horor? Francouzská provokatérka Julia Ducournau se vrací do kin s další navýsost osobitou žánrovou jízdou, která si navzdory veškeré kontroverzi odnesla hlavní cenu z filmového festivalu v Cannes. Její nekompromisní novinka nazvaná TITAN je plná erotického dusna i syrového násilí a spojuje v sobě mysteriózní thriller s křehkým dramatem, který svým fetišizováním automobilů a prostupováním titulního kovu tělem i duší připomene klasická díla Davia Cronenberga.

Divoký snímek sleduje tanečnici z tuningových show, která má po těžké autonehodě z dětství implantovanou v lebce titanovou destičku. Během svých vystoupení zjistí, že ji auta přitahují nejen jako stroje, ale i sexuálně. Ve stejné době dochází k sérii nevysvětlitelných trestných činů, které svedou dohromady kapitána hasičského sboru s jeho nezvěstným synem.

Stejně jako u svého celovečerního debutu, kanibalského dramatu Raw, si Ducournau sama napsala scénář i k Titanu. Ani tentokrát nepřestává posouvat hranice filmového vkusu a předkládá divákům zcela unikátní spojení často až groteskně explicitního násilí s absurdním humorem, navlečené do vytříbeného audiovizuálního kabátu. Na vznik jejího druhého filmového počinu dohlížel osvědčený produkční tým ve složení Jean-Yves Roubin (Raw, Vivarium, Sea Fever), Cassandre Warnauts (Raw, Sea Fever), Christophe Hollebeke (Vivarium, Sea Fever) a Cassandre Warnauts (Le Calendrier). V hlavních rolích si zahráli Agathe Rousselle, Vincent Lindon, Lais Salameh, Garance Marillier (Raw) a Dominique Frot (Uvnitř).

Titan ode dneška najdete v kinech po celé České republice. Slovenská premiéra je pak naplánována na 21. října.