STRANGER THINGS 4 bude rozděleno do dvou částí, pátá řada bude definitivně poslední

Novou řadu seriálového hitu neuvidíme najednou. Televizní fenomén se navíc blíží svému konci, jak oznamuje série plakátů lákajících na nové monstrum

Stejně jako hrdinové STRANGER THINGS 4, bude i seriál samotný poprvé rozdělený do frakcí. Netflix oznámil, že netrpělivě očekávaná čtvrtá řada jejich vlajkové lodě bude odvysílána ve dvou částech. Důvodem je, že některé epizody stále ještě nejsou hotové. Streamer se proto dohodl s bratry Dufferovými na uvedení první části nové sezóny se značným předstihem, a sice 27. května. Zbylé epizody z celkem devítidílné série dorazí o měsíc později, a to konkrétně 1. července. Netflix tak v podstatě zopakuje stejnou strategii jako u finálních sezón Papírového domu nebo Lucifera.

Mimo to, že konečně známe datum premiéry, nám tvůrci odhalili i další střípky z nadcházející kapitoly v podobě série atmosférických plakátů. Ty definitivně potvrzují roztržení hawkinské party i rozdělení vyprávění do několika paralelních linií a sledují jednotlivé postavy na jejich vlastní cestě k odhalení dávno pohřbených tajemství. I když je každý z plakátů sám o sobě zajímavý, tím zdaleka nejpůsobivějším prvkem na nich je, že když se spojí dohromady, dávají nám vůbec první náznaky zbrusu nového monstra a další neodvratné hrozby z Upside Down. Doprovodný text navíc oznamuje, že každý konec má svůj začátek a odkazuje tak neodvratnému finále celého seriálu.

To je ostatně blíž, než jsme čekali. Podle vyjádření Matta a Rosse Dufferových bude Stranger Things 5 tou vůbec poslední sezónou. „Před sedmi lety jsme přesně naplánovali kompletní příběh Stranger Things. Tehdy jsme předpokládali, že unese čtyř až pěti sezón. Ukázalo se, že na čtyři je moc dlouhý. Jak ale sami brzo uvidíte, řítíme se do finále. Čtvrtá řada je předposlední, pátá celý příběh uzavře,“ uvedli oba tvůrci. Nezavrhují ovšem možnost nějakého případného pokračování nebo spin-offu a sami dodávají, že je jejich svět dostatečně bohatý na to, aby se do něj vrátili s dalšími příběhy a novými hrdiny.

Pokud jde o brzký konec seriálu, magazín The Hollywood Reporter uvádí, že by na něj mohly mít vliv ještě další faktory. Zákulisní zdroje údajně prozradily, že vedení Netflixu je dlouhodobě frustrované prodlevami mezi řadami, rapidně rostoucími náklady – čtvrtá sezóna prý dalece překročila rozpočet – a taky zvyšujícími se požadavky bratrů Dufferových. Rozhodnutí o ukončení Stranger Things tak ve výsledku může mít i mnohem praktičtější důvody.

Tak či onak, od nových epizod nás dělí už jen necelé čtyři měsíce a důvodů k napjatému očekávání máme hned několik. Tvůrci nás opakovaně ujišťují o masivním měřítku i dvojnásobné stopáži a slibují tu nejděsivější kapitolu, která ke všemu odstartuje definitivní počátek konce. Dosavadní osazenstvo navíc doplní nové tváře vycházejících hvězd jako Amybeth McNulty nebo Eduardo Franco a jednu z vedlejších rolí si zahraje sám Freddy Krueger, Robert Englund.